grand-prix-radio-studio

Guanyu Zhou (30 mei 1999, Shanghai, China) begon zijn autosportcarrière net als bijna alle coureurs in het karting. Hij was hier zeven jaar in actief, van 2007 tot 2014. De autosport in Europa biedt meer kansen in vergelijking met andere continenten. Daarom kiezen veel talenten ervoor om de stap naar Europa te maken. Dit deed Zhou op 13-jarige leeftijd in 2012. Een verhuizing die gelijk het eerste succes met zich meebracht. In 2013 werd Zhou kampioen in zowel de Europese als de Britse Rotax Max Junior. Dit leverde hem een plekje op in de Ferrari Driver Academy.

Prema

In 2014 maakte Zhou de overstap van het karting naar het formule-racen. Hij kwam uit in de Italiaanse Formule 4 Winter Trophy voor het bekende Prema. Ook daar was de Chinees direct vrij succesvol. Twee derde plaatsen leverde hem een derde plaats op in de eindstand. Hij verdiende daarmee een stoeltje voor het volledige Formule 4-seizoen in 2015 op. In zijn eerste volledige Formule 4-seizoen won hij meerdere races maar wist het kampioenschap net niet te winnen. Hij moest genoegen nemen met een tweede plaats. 

Twee podiumplaatsen

In 2016 maakte Zhou aan het begin van het jaar de overstap naar Nieuw-Zeeland om deel te nemen aan de Toyota Racing Series. Daarna kwam hij in actie in de Formule 3 voor Motopark. Hij behaalde twee podiumplaatsen maar wist niet verder te komen dan een dertiende plaats in het kampioenschap. Er volgde een overstap naar Prema maar ook daar wist hij nog niet te imponeren. Zhou eindigde de twee seizoenen die volgden als achtste in het kampioenschap.

Eerste Chinees in Formule 1

In 2019 verliet Zhou de Ferrari Driver Academy en sloot hij bij het opleidingsteam van Renault. Daarnaast maakte hij de overstap naar de Formule 2, hij reed in 2019 voor UNI-Virtuosi. In 2019 mocht de Chinees ook voor het eerst testen in een Formule 1-auto. Met meerdere podiumplekken in zijn debuutseizoen in de Formule 2 ontving hij de prijs voor beste rookie. In september 2020 won hij zijn eerste race in de Formule 2. In 2021 streed hij om het kampioenschap maar wist hem niet te winnen. Oscar Piastri ging ermee vandoor en na een slecht weekend in Saudi-Arabië sloot hij het kampioenschap uiteindelijk als derde af. Mede door de goede prestaties mag hij in 2022 plaatsnemen in de Alfa Romeo in de koningsklasse van de autosport. Guanyu Zhou is de eerste Chinees in de Formule 1.

Zhou in cijfers 2024