Volle tribunes: 140.000 man welkom tijdens Britse GP

2-silverstone-saturday

De Grand Prix van Groot-Brittannië wordt in juli voor volle tribunes verreden. De race op Silverstone is toegevoegd als pilot op een lijst van testevenementen die een uitzondering vormen op de nog steeds geldende coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk.

Vorig jaar werden op Silverstone, vanwege de coronapandemie, twee races zonder publiek verreden. Even zag het ernaar uit dat er dit jaar ook voor lege tribunes gereden zou worden. Dit komt mede door de opleving van de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. De Britse overheid heeft daarom besloten om nog even vast te houden aan de coronamaatregelen in het land. Pas vanaf 19 juli (één dag na de Britse Grand Prix) wordt er versoepeld in het Verenigd Koninkrijk.

De organisator van de Britse Grand Prix vreesde dat er opnieuw geen of zeer weinig publiek welkom zou zijn. Er werd contact opgenomen met de Britse overheid en die heeft na overleg toegezegd dat onder andere de Formule 1-race onderdeel wordt van het Event Research Programme (ERP), een programma vergelijkbaar met de Nederlandse Fieldlabs.

Silverstone 2020
Foto: Pirelli (Mark Sutton / LAT Images)

Silverstone bevestigt het nieuws zelf met een verklaring waarin staat dat alle tickethouders welkom zijn bij de Formule 1-race. “Het team van Silverstone zal nu nauw samenwerken met de deskundigen en met name met de directeur Volksgezondheid van Northamptonshire om de specifieke toegangsvoorwaarden vast te stellen waardoor het evenement veilig kan verlopen. De details zullen de komende dagen aan de tickethouders bekend worden gemaakt”, aldus de organisatie. Dit betekent dat er maximaal 140.000 toeschouwers per dag welkom zijn op Silverstone. Een flink deel van die toeschouwers zijn fans die vorig jaar al een ticket hadden gekocht voor de Britse Grand Prix van 2020 en hun kaartje hebben gehouden.

Eerste sprintrace in F1-geschiedenis

Stefano Domenicali, ceo van de Formule 1, laat weten dat het fantastisch nieuws is dat de Grand Prix op Silverstone met volle capaciteit verreden wordt. De race wordt de eerste in de F1-geschiedenis met een zaterdagse sprintrace. “Het is fantastisch dat Silverstone volledig bezet zal zijn. Het wordt een ongelooflijk weekend met honderdduizenden fans die ons allereerste sportevenement op zaterdag en het hoofdevenement op zondag zullen zien."

Silverstone 2019
Foto: Pirelli (Zak Mauger / LAT Images)

Twijfels bij Hamilton

Lewis Hamilton reageerde met gemengde gevoelens op het besluit. Enerzijds is hij natuurlijk blij om weer voor zijn eigen fans te kunnen rijden, anderzijds voelde hij zich ongemakkelijk over het stijgende aantal coronagevallen in het Verenigd Koninkrijk. “Ik kan je onmogelijk vertellen hoe blij ik ben om het Britse publiek te zien, want het is het beste publiek van het hele jaar”, zei Hamilton donderdag op de persconferentie voor de Grand Prix van Stiermarken. “Maar aan de andere kant kijk ik natuurlijk ook naar het nieuws en hoor ik de berichten over het stijgende aantal coronagevallen in het Verenigd Koninkrijk. Dus wat dat betreft, maak ik me natuurlijk zorgen om de bezoekers.”

“Ik wil er niet een al te negatieve draai aan geven, maar ik zette vanochtend het nieuws aan en ik weet dat de Britse percentages omhoog gaan omdat de mensen weer wat losser worden en nog niet iedereen gevaccineerd is. Ik weet het niet, het voelt voor mij een beetje voorbarig” aldus de Britse coureur. Hij voegt eraan toe dat het niet zijn keuze is, maar hij hoopt dat er iets van te leren valt. Als laatste laat Hamilton weten dat hij hoopt dat mensen veilig blijven, hun handen blijven wassen en de mondkapjes blijven dragen met name in die grote mensenmassa's.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Stiermarken

Lees ook: Max Verstappen: “Wordt weer enorm spannend gevecht”

Lees ook: BREAKING: Grand Prix van Turkije terug op F1-kalender

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden