DSC_4902

Red Bull Racing kent haar roots in Jaguar Racing. Het team werd overgekocht in 2005 en reed met David Coulthard, Christian Klien en Viantonio Liuzzi. In de eerste jaren was het team te vinden in de middenmoot van de Formule 1. Het jaar erop werd Klien vervangen door Nederlander Robert Doornbos, die drie races voor de renstal mocht rijden. Richting het einde van de jaren 2000 klom het team richting de top-3. In 2006 behaalde zij voor het eerst het podium met Coulthard, in 2009 werd de eerste overwinning behaald door Vettel. In 2009 werd het team uiteindelijk tweede in het kampioenschap.

In 2010 bouwt Red Bull Racing, onder leiding van Adrian Newey, een briljante auto. Sebastian Vettel pakt het kampioenschap in de laatste race, waar vier coureurs er nog van door konden gaan met het kampioenschap. Het jaar erop, in 2011, is Vettel onverslaanbaar en wint hij elf races. Het jaar 2012 is spannender. In gevecht met Fernando Alonso eindigt Vettel het seizoen sterk en wint hij in de laatste race het kampioenschap. In 2013 is Vettel dominanter dan ooit en wint hij negen races op rij. 

Vanaf 2014 gaat het slechter met het team. Vettel presteert niet meer en gaat naar Ferrari. Daniel Ricciardo en Danill Kvyat worden achter het stuur neergezet en de coureurs kunnen het niet meer maken. Hier en daar pakt Ricciardo nog een overwinning maar meevechten om de titel zit er niet meer in. Vanaf 2016 wordt Kvyat vervangen door de jonge Max Verstappen. Tijdens het debuut van Verstappen bij het team wint hij meteen de Grand Prix van Spanje. 

In de jaren daarop bewijst Verstappen zich als groots talent. Verstappen wint hier en daar een race, pakt pole positions en wordt genoemd als toekomstig wereldkampioen. In 2021 is het dan zover. In samenwerking met Honda bouwt Red Bull Racing een kampioenschaps potentiële auto. Verstappen wint veel races en pakt in de laatste race het wereldkampioenschap. Red Bull Racing zelf is geen wereldkampioen, Mercedes pakte meer punten. 

In 2022 gaat de titel wel naar Red Bull. In een uiterst dominant jaar wint Verstappen vijftien maal en teamgenoot Pérez pakt ook nog twee overwinningen. De RB18, de bolide van het jaar 2022, wordt de beste Formule 1-bolide ooit genoemd van Red Bull.

In 2023 blijven zowel Max Verstappen als Sergio Pérez rijden bij het team.

Red Bull Racing in cijfers 2024

6

Max Verstappen Zandvoort kwalificatie

Overwinningen

6

Max Verstappen Zandvoort kwalificatie

Pole posities

11

Max Verstappen Zandvoort kwalificatie

Podiums

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden