Oud-topman van Ferrari Sergio Marchionne overleden

150039_sin-1

Voormalig Ferrari-topman en CEO Sergio Marchionne is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na complicaties als gevolg van een schouderoperatie, daags nadat Ferrari zijn opvolging wereldkundig had gemaakt.

Marchionne’s conditie verslechterde in rap tempo na een schouderoperatie. Er zou sprake zijn geweest van een embolie waardoor de Italiaan in coma zou zijn geraakt, maar dat is nog niet bevestigd.

Op 21 juli jongstleden berichtte Ferrari dat “tijdens de vergadering van vandaag met grote droefheid kennis is genomen van het feit dat voorzitter en CEO Sergio Marchionne niet meer in staat zal zijn om zijn werkzaamheden te hervatten”. In hetzelfde bericht werd bekend gemaakt dat John Elkann de nieuwe voorzitter zou worden en Louis C. Camilleri de nieuwe CEO.

In een verklaring stelde Elkann, kleinzoon van voormalig Fiat-baas Gianni Agnelli: “Helaas is waar we bang voor waren waarheid geworden, Sergio Marchionne, man en vriend, is er niet meer. Ik geloof dat de beste manier om zijn nagedachtenis te eren is, om op zijn nalatenschap verder te bouwen en de menselijke waarden van verantwoordelijkheid en openheid te respecteren waar hij een groot voorvechter van was. Mijn familie en ik zullen voorgoed dankbaar zijn voor wat hij bereikt heeft. Onze gedachten zijn met Manuela, en zijn beide zonen Alessio en Tyler.”

Marchionne werd in september 2014 benoemd tot voorzitter van Ferrari, hij volgde daarmee Luca di Montezemolo op. Ondanks andere verplichtingen was Marchionne nauw betrokken bij het Formule 1 programma. Hij schroomde niet om veranderingen door te voeren. De beslissing om teambaas Marco Mattiacci te vervangen door de huidige teambaas Maurizio Arrivabene volgde slechts twee maanden na zijn aantreden. Bovendien was hij nauw betrokken bij de rijderskeuzes, en stak niet onder stoelen of banken een groot fan te zijn van Charles Leclerc. Hij stond ook aan de wieg van de deal tussen Alfa Romeo en Sauber.

De oud-topman zocht de laatste tijd nadrukkelijk een alliantie met Mercedes en dreigde herhaaldelijk dat Ferrari de Formule 1 zou verlaten wanneer de nieuwe motorreglementen zouden resulteren in een “Indy-car-competitie”. Hij liet zich dan ook gelden tijdens bijeenkomsten van de Strategy Group en bekommerde zich nadrukkelijk om de toekomst van de Formule 1.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen