FIA maakt voorlopige F1-kalender 2019 bekend

1920x1080-Startgrid-GP-China

In aanloop naar de FIA World Motor Sport Council op 12 oktober aanstaande heeft de FIA de voorlopige F1-kalender voor 2019 bekendgemaakt. Tijdens deze vergadering zal het langste Formule 1 seizoen ooit ter goedkeuring aan de leden worden voorgelegd.

Net als in 2016 en 2018 zal het kampioenschap voor de derde keer in de geschiedenis van de Formule 1 uit 21 races bestaan. In het voorstel is sprake van elf races in Europa, vijf in Azië, vier in Noord- en Zuid-Amerika en één in Australië. Het nieuwe seizoen begint traditioneel ‘Down Under’ op 17 maart in Melbourne en de seizoensafsluiter zal pas op 1 december zijn in Abu Dhabi.

Duizendste Grand Prix

Komend seizoen zal ook de 1000ste Grand Prix verreden worden, sinds de moderne Formule 1 in 1950 begon. De Grand Prix van China op 14 april valt die eer te beurt. Aanvankelijk was sprake om de Britse Grand Prix op Silverstone voor die bijzondere mijlpaal naar voren te halen. Op 13 mei 1950 werd namelijk de allereerste Grand Prix verreden op Silverstone. Vanwege de slechte weersomstandigheden in Engeland rond die tijd is dat voorstel echter al snel van tafel gegaan. De Grand Prix van Engeland staat nu een week later gepland dan dit jaar, op 14 juli. Ook de Duitse, Hongaarse, Belgische, Singaporese en Japanse Grand Prix zijn een week later dan dit jaar.

Duitse Grand Prix

De Duitse Grand Prix, met wie Liberty Media onlangs tóch een nieuwe overeenkomst tekende voor één jaar, staat op 28 juli gepland. Een week later dan dit jaar. Ook werd de overeenkomst met zowel de Japanse als de Belgische Grand Prix tot en met 2021 verlengd.

De Grands Prix van de Verenigde Staten en Mexico ruilen van plek. Ook zal de Mexicaanse Grand Prix een week eerder worden gehouden. De Grands Prix van Brazilië en Abu Dhabi tenslotte, zullen een week later worden gehouden dan dit seizoen.

De voorlopige F1 kalender 2019 ziet er daarmee als volgt uit:

17 maart Australië
31 maart Bahrein
14 april China
28 april Azerbeidzjan
12 mei Spanje
26 mei Monaco
9 juni Canada
23 juni Frankrijk
30 juni Oostenrijk
14 juli Groot-Brittannië
28 juli Duitsland
4 augustus Hongarije
1 september België
8 september Italië
22 september Singapore
29 september Rusland
13 oktober Japan
27 oktober Mexico
3 november Verenigde Staten
17 november Brazilië
1 december Abu Dhabi

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen