Drvb2DaXQAEANGI

Lewis Hamilton is winnaar geworden van de 46ste Grand Prix van Brazilië, voor Max Verstappen en Kimi Raikkonen. De overwinning van Hamilton en de vijfde plaats van Valtteri Bottas, op een bewolkt maar droog Interlagos, betekende tevens dat Mercedes de wereldtitel bij de constructeurs binnenhaalde.

Verstappen was bij het doven van de lichten goed weg. De Nederlander verschalkte direct vanaf P5 de voor hem gestarte Raikkonen die op een hardere compound (geel, soft) was vertrokken. De Fin pakte de positie direct weer terug, maar in ronde 2 deed de Red Bull-coureur een nieuwe en dit keer succesvollere poging. Niet veel later moest ook Sebastian Vettel - die van P2 terug was gevallen naar P3 - er aan geloven. Verstappen lag op dat moment derde achter beide Mercedessen. Terwijl Hamilton al aan de horizon was verdwenen, had zijn teamgenoot Bottas heel wat te stellen met Verstappen, die nu gebruik kon maken van zijn DRS.

Verstappen rukt verder op

Verstappen besloot in de tiende ronde dat het hem allemaal te langzaam ging. De Nederlander maakte optimaal gebruik van zijn DRS en wist de Fin aan het einde van het lange rechte stuk aan de binnenkant voorbij te steken, voor P2. Binnen een rondje had Verstappen zich buiten het DRS-bereik van Bottas gereden en de Fin moest alle zeilen bijzetten om niet ook door landgenoot Raikkonen te worden ingehaald.

DrvT61cXcAETTLC
Verstappen passeert Bottas (c) Red Bull Content Pool

Eerste pitstops, Verstappen pakt leiding

Fernando Alonso was in de zeventiende ronde de eerste die naar binnenkwam voor een bandenwissel. De Spanjaard ging in een niet erg geslaagde stop van soft naar medium. Bottas was de eerste van de top 6 die naar binnen ging: de Fin switchte van supersoft naar medium. Een ronde later kwam ook Hamilton binnen en lag Verstappen aan de leiding.

Red Bulls aan de leiding

Terwijl de Nederlander buiten bleef en ronde na ronde snellere tijden dan Hamilton liet noteren, kwam Vettel in de 28ste ronde op de gele softs naar binnen. De Duitser wisselde naar medium en kwam als negende terug op de baan. De top 3 werd nu gevormd door de nog niet gestopte Verstappen, Raikkonen en Ricciardo, met Hamilton op ruim 20 seconden achter Verstappen. Die gaf vol gas en bouwde zijn voorsprong op de Brit elke ronde met enkele tienden uit om te voldoen aan het pitwindow van 21 seconden. Raikkonen kwam in de 32ste ronde naar binnen voor nieuw rubber en dat betekende dat nu beide Red Bulls aan de leiding van de wedstrijd gingen.

Verstappen op softs voorbij aan Hamilton

Niet veel later dook Verstappen naar binnen: de Nederlander ging naar de softs en kwam een kleine drie seconden achter Hamilton op de baan. Verstappen had nu ten opzichte van de vijfvoudig wereldkampioen het voordeel van zachtere en veel nieuwere banden. Binnen vijf ronden had Verstappen Hamilton achterhaald en in de veertigste ronde was de Nederlander de #44 Mercedes voorbij. Voor de tweede keer en met nog dertig ronden te gaan, lag Verstappen aan de leiding.

Ocon rijdt Verstappen aan

Maar niet voor lang: in de 44ste ronde stond Verstappen ineens achterstevoren in de S do Senna, de bochtencombinatie na start-finish. Achterblijver Esteban Ocon weigerde op te geven en knalde zijn Racing Point Force India achterin de RB14 van de Nederlander.

DrvacRuWoAEPtoF-1
Ocon ramt de leidende Verstappen van de baan (c) Formula 1

Verstappen spinde en kon met schade aan de vloer verder, maar Hamilton was hem inmiddels gepasseerd waardoor de Nederlander nu op P2 lag, voor Raikkonen en Bottas.

Inhaalrace Verstappen

Een woeste Verstappen drukte het gaspedaal diep in om de opgelopen achterstand van 4,5 seconden op Hamilton weer in te lopen. Ronde na ronde snoepte de Red Bull-coureur tienden van seconden af van zijn achterstand, maar het bleek uiteindelijk niet genoeg om de leiding terug te pakken. Raikkonen finishte, achter Hamilton en Verstappen, op een derde plaats.