Kwalificatie geschiedenis van teams en coureurs

door Zus Veldkamp
Premium update
Lance Stroll op de baan tijdens kwalificatie Spanje 2022
Premium update

Het kwalificatieformat van de Formule 1 bestaat uit drie rondes: Q1, Q2 en Q3. Iedere ronde vallen er vijf coureurs af. Het halen van Q3 is dan ook niet vanzelfsprekend. Al helemaal lastig is het behalen van pole position of starten vanaf de eerste rij. 

Om te kunnen racen moet er eerst gekwalificeerd worden. In Q3 is er maar plek voor tien coureurs, toch hebben alle huidige coureurs dit seizoen Q3 bereikt. Nog niet alle coureurs hebben een pole position achter hun naam, maar liefst acht coureurs hebben nog nooit vanaf pole mogen vertrekken. Zeven daarvan hebben ook nog nooit op de eerste startrij gestaan. Fernando Alonso heeft van de coureurs met een pole het langst geen pole meer gehaald. Zijn laatste pole position was in Duitsland in 2012. Carlos Sainz bezit de meest recentste pole, namelijk in Spa. 

Dit is een premium update van Grand Prix Radio. Door je te abonneren op deze updates via onze apps steun je de constante ontwikkeling van Grand Prix Radio en krijg je toegang tot nog meer unieke verhalen, video’s en foto’s over de autosport. De premium updates van Grand Prix Radio kun je lezen in de Grand Prix Radio apps.

door Zus Veldkamp

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden