Sainz wint spektakelstuk op Silverstone

Sainz - duim omhoog - Groot-Brittanie 2022

Carlos Sainz heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De race begon met een zware crash van Zhou die hier gelukkig heelhuids uit kwam. Na de herstart ontvouwde de Britse Grand Prix zich tot een geweldige race.

 

-- Einde liveblog -- 

Update 18:28 - Einde liveblog

Dat was hem weer! Zorg ervoor dat u deze race tenmiste een keer terug gaat kijken. Het zal u niet teleurstellen! 

Carlos Sainz heeft zijn eerste overwinning in de Formule 1 in the pocket. Bedankt voor het volgen van het liveblog! Houd Grand Prix Radio in de gaten voor het laatste nieuws uit de Formule 1! 

Update 18:25 - Na de finish

Je zou het na dit race geweld bijna vergeten, maar Zhou laat via social media weten dat hij helemaal oké is. 

Update 18:24 - Ronde 52/52

Hamilton pakt een extra punt voor de snelste raceronde. Hij is erg tevreden over het resultaat in zijn thuisland. 

Mick Schumacher is in eerste instantie nog boos over het feit dat hij Verstappen niet te pakken kreeg. Al gauw daalt de realisatie in en weet hij dat hij eindelijk punten heeft gescoord. 

Update 18:22 - FINISH 

Carlos Sainz is een racewinner! De Spanjaard pakt de grote prijs van Groot-Brittannië. Pérez sluit aan op P2 voor Hamilton, Leclerc an Alonso. Verstappen vecht tot de finish met Schumacher en pakt P7. 

Update 18:19 - Ronde 51/52

Nog voor het einde van deze race wordt het er eentje voor in de boeken. Pure reclame voor de Formule 1 en de autosport in het algemeen. Je racehart gaat hier harder van kloppen. 

Sainz is inmiddels weggelopen en lijkt af te stevenen op zijn eerste raceoverwinning. Daarachter rijdt Pérez op twee seconden met daarachter op een even groot gat Hamilton op P3. 

Verstappen vecht nog steeds om de punten. Hij rijdt nu zevende en heeft Mick Schumacher in de nek. De Duitser kan hier hele waardevolle punten scoren voor het team van Haas. Zijn teamgenoot, Magnussen, rijdt ook in de punten op P10. 

Update 18:15 - Ronde 49/52

Hamilton gaat terug naar P3 in Luffield. Leclerc vecht terug richting Copse en zet zijn Ferrari voor Hamilton bij ingaan van Maggots. Later pakt Hamilton alsnog de derde stek en moet Leclerc gaan verdedigen bij Alonso. 

Update 18:14 - Ronde 48/52

De FIA gaat kijken of dit gevecht helemaal volgens de regels is verlopen. Het is hopen op geen penalties voor wie dan ook. Let them race!  

Pérez trekt een gat van één seconde naar de vechtende Leclerc en Hamilton. Door dat gevecht blijft ook Alonso aanhaken. Hier wordt op het allerhoogste niveau om het hardst gestreden!

Update 18:11 - Ronde 46/52

Pérez probeert het bij Leclerc maar die laat zijn auto staan bijt van zich af. Hamilton sluit aan en is voor een moment voorbij aan Pérez en Leclerc. Pérez gaat weer voorbij aan Hamilton en ook Leclerc pakt Hamilton terug. Wat een gevecht! Ook Alonso en Norris sluiten aan voor het gevecht om P2. 

Update 18:09 - Ronde 45/52

Pérez verdedigt met hand en tand zijn derde plaats. Daardoor kan Sainz een groot gat trekken naar het veld achter zich. Leclerc nu op twee seconden achter zijn teamgenoot. Lecerc heeft dus zeker geen goede keuze gemaakt door geen stop te maken.

Update 18:08 - Ronde 43/52

Sainz pakt een seconde op het veld achter hem. Daarachter sluiten Pérez en Hamilton aan bij Leclerc. 

Update 18:07 - GROENE VLAG - Ronde 42

De safety car komt naar binnen: we zijn weer onderweg! 

Sainz pakt Leclerc en Pérez doet hetzelfde bij Hamilton. De Ferrari's hebben elkaar geraakt bij de inhaalactie van Sainz. Pérez sluit aan. 

Update 18:04 - SAFETY CAR - Ronde 42

De auto's die op een rondje staan mogen de safety car inhalen. We gaan dus zo weer racen. Of Ferrari inderdaad de verkeerde keuze heeft gemaakt bij Leclerc moet blijken. Had de Monegask gestopt, dan had Hamilton dat zeer waarschijnlijk niet gedaan omdat hij al op vrij nieuwe banden rijdt. Hoe dan ook, de realiteit is dat Leclerc op 16 ronden oude hards rijdt en de mannen achter hem op nieuwe softs rijden. 

Update 18:00 - SAFETY CAR - Ronde 40

Deze safety car biedt perspectief voor Sergio Pérez. Ook hij komt naar binnen voor vers rubber. Vervolgens kan hij als vierde aansluiten bij het groepje Leclerc - Sainz - Hamilton. Nu kan de Mexicaan laten zien wat hij waard is. 

Leclerc laat weten dat hij denkt dat het moeilijk wordt om Sainz en Hamilton achter zich te houden bij de herstart. 

Update 17:58 - SAFETY CAR - Ronde 39

Ocon's auto verliest snelheid en valt stil naast de baan. Omdat de auto op een vervelende plaats staat komt er een safety car de baan in. 

Leclerc rijdt verder, Sainz en Hamilton duiken naar binnen voor de rode band. Is dit de juiste call voor Charles Leclerc? 

Update 17:53 - Ronde 37 

Verstappen vecht voor wat hij waard is met de kapotte Red Bull. Ocon blijft de Nederlander pushen tot het maximale. Uiteindelijk bezwijkt Verstappen en wordt hij terugverwezen naar P9.

Sainz krijgt te horen dat hij een probleem heeft aan de batterij. Hij moet het een en ander aanpassen op zijn stuurtje om erger te voorkomen. Qua snelheid is er nog niets aan de hand bij de Ferrari's; Hamilton zit nog steeds op zo'n zes seconden achterstand. 

Update 17:51 - Ronde 36

Norris komt naar binnen waardoor plots Sergio Pérez op de vierde stek komt. Net als Hamilton gaat ook Norris naar de harde band. 

Daarachter sluit Ocon aan bij Verstappen. De Fransman zit nu op 0,5 seconde van de Nederlander en zal Verstappen voorbij willen gaan voor de achtste plaats. 

Update 17:49 - Pitstop Hamilton - Ronde 34

Hamilton komt naar binnen en gaat voor hards. Volgens Olav Mol zou dit het restant van de race ook op de zachte band moeten kunnen. Begaat Mercedes hier een cruciale fout of kan Hamilton het ook op de harde band? ''Opwarmfase is cruciaal'', zegt Hamilton's engineer. Hamilton sluit op 3 seconden achter Sainz aan op P3. 

Update 17:48 - Ronde 33/52

We zijn over de helft van de Grand Prix van Groot-Brittanië. Nog negentien ronden te gaan. Hamilton leidt met een gat van 18,5 seconden naar Leclerc. Sainz blijft binnen één seconde van zijn teamgenoot. Daarachter zit Norris op P4 met twee seconden achter hem Alonso. 

Update 17:45 - Sainz laat Leclerc gaan - Ronde 31

Het is Sainz niet gelukt om de tijden te rijden en dus moet hij Leclerc voor laten gaan. Het gat naar Hamilton is nu 19 seconden wat volgens de berekeningen genoeg zou moeten zijn voor een gratis stop. 

Update 17:43 - Ronde 31

''You are free to fight'', krijgt Leclerc te horen over zijn teamgenoot voor hem. Het gat naar Sainz is 0,7 seconde. Sainz krijgt nog één kans om te laten zien dat hij snel genoeg is anders wordt de volgorde van de Ferrari's omgedraaid. 

Inmiddels krijgen we bericht uit het ziekenhuis: Zhou is gezond verklaart en mag het ziekenhuis verlaten. 

Update 17:41 - Ronde 29 

Weet u het nog? De laatste keer dat Hamilton aan de leiding reed van een Formule 1-race? Inderdaad, Abu Dhabi 2021! Hamilton zal hopen dat deze race anders eindigt als die laatste race van vorig jaar. 

Update 17:39 - Ronde 28

Hamilton's banden zijn nog steeds goed volgens de zevenvoudig wereldkampioen. Het gat naar Sainz achter hem is 17 seconden. De gemiddelde tijd die men kwijt is bij een pitstop is 19 seconden. De Brit zal dus nog even moeten pushen om een stop te maken van de leiding  naar de leiding. 

Leclerc sluit achter zijn teamgenoot aan op 1,7 seconden met banden die zes ronden jonger zijn. 

Inmiddels meldt Verstappen dat de auto onbestuurbaar is. ''Nu heb ik geen voor- en achterkant''. 

Daarachter komt Gasly binnen om zijn auto te parkeren. Geen punten voor de Fransman door een probleem aan de achtervleugel. 

Update 17:37 - Pitstop Leclerc - Ronde 25

Leclerc komt naar binnen en geeft het stokje over aan Hamilton. De beschadigde voorvleugel blijft op de auto. De Monegask rijdt op de harde band naar buiten en gaat hiermee proberen de race uit te rijden. 

Verstappen is niet blij met de banden die hij heeft gekregen. ''Waarom geef je me deze banden met deze beschadigde auto? Ik rijd op ijs!''

Update 17:35 - Pitstop Verstappen - Ronde 24

Verstappen komt naar binnen en gaat van mediums naar de hards. Hij komt vlak voor de deur van Vettel die hem vervolgens pakt. Een misrekening bij Red Bull waardoor Verstappen nu moet gaan vechten voor plaats 7 op de baan. 

Verstappen geeft hierbij aan dat hij geen grip heeft op deze harde band. De temperatuur lijkt nog te laag te zijn om écht mee te kunnen racen. 

Update 17:33 - Ronde 24

Hamilton geeft aan dat de banden het nog goed volhouden. De Brit kan hier vandaag voor zijn eerste overwinning in 2022 gaan vechten. Mocht dit hem lukken, dan heeft hij elk jaar dat hij deelnam aan de Formule 1, een overwinning behaald. 

Update 17:31 - Ronde 23

Volgens de berekeningen komt Leclerc bij een stop net voor Sainz de baan op bij een gemiddelde stoptijd. Hij blijft echter nog even buiten de pitsstraat waar Hamilton goede rondetijden blijft rijden. Het gat tussen Leclerc en Hamilton: 2 seconden. 

Update 17:29 - Ronde 21

Sainz komt naar binnen waardoor Leclerc nu aan de leiding gaat. De Spanjaard gaat naar de harde band en wil daarmee tot de finish rijden. Eens zien wie er zodadelijk na de stop van Leclerc vooraan rijdt en waar Ferrari, Leclerc op zet.

Verstappen kan het tempo van zijn rivalen niet volgen. Hij rijdt om en nabij de rondetijden van de Alpine's en ligt op een zesde plaats. 

Alfa Romeo haalt Bottas naar binnen. 0 punten voor de rood-witten in Groot-Brittannië. 

Update 17:26 - Ronde 19

Sainz krijgt te horen dat hij een goede ronde reed maar wel meer moet gaan pushen. Het gat met Leclerc wordt dank ook niet groter. Hamilton komt met rasse schreden dichterbij de auto's uit Maranello. Het gat voor hem is nu 3.5 seconden. 

Update 17:24 - Ronde 18

Ferrari moet ook het gat achter hun coureurs in de gaten gaan houden. Lewis Hamilton gaat erg lekker op zijn thuiscircuit en heeft de snelste raceronde in handen. Het gat naar de Ferrari's is 4.1 seconden. 

Leclerc wil dat Ferrari ingrijpt en hem voor Sainz laat. 

Update 17:22 - Ronde 17

Leclerc wil dat het team hem voor Sainz laat aan. ''Wat moet ik nog meer doen?'', zegt hij over de boordradio. Het gat met zijn teamgenoot is 0.6 seconde. 

Update 17:21 - Ronde 16

Vooraan zit Leclerc op de staart van Sainz. Met Verstappen op P6 en Pérez buiten de punten moet Ferrari dit in hun voordeel uitspelen voor de kampioenschappen. 

Update 17:20 - Verstappen kan door - Ronde 15 

Verstappen heeft een probleem aan het bodywork. Hij kan wel zijn weg vervolgen. De downforce op de achterkant van de auto is een stuk lager geworden.

Update 17:18 - Probleem Verstappen -Ronde 14

Volgens Verstappen is er nog steeds iets niet goed aan de auto. Wanneer het niet de banden zijn zou het een structureel probleem kunnen zijn aan de auto. Het is nog niet duidelijk of Verstappen door kan blijven rijden. 

Update 17:16 - Probleem Verstappen - Ronde 12

Verstappen's snelheid is in een keer weg. Het lijkt erop dat hij over een overblijfsel is gereden van de oude voorvleugel van Leclerc en Pérez. Hij kan wel zijn weg vervolgen maar komt terug op plaats 6. 

Update 17:15 - Ronde 11

Verstappen pakt meteen 1,3 seconde op Sainz. Leclerc sluit aan bij zijn teamgenoot ondanks een gehavende Ferrari. 

Daarachter raken de beide Alpha Tauri's elkaar wanneer Tsunoda zijn auto aan de binnenkant zet van Gasly. De Fransman kan nergens heen en een botsing is onvermijdelijk. Beide auto's vallen terug naar P13 en P15. 

Update 17:12 - Verstappen naar P1 - Ronde 10

Carlos Sainz heeft een momentje bij het uitkomen van Chapel. De druk wordt hem teveel en Verstappen is er voorbij! 

Update 17:10 - Ronde 9 

Verstappen voert de druk op bij zijn oud-teamgenoot Sainz. De Spanjaard laat over de radio horen dat Verstappen een stukje sneller is dan zijn Ferrari. Het gat is nu een halve seconde.

Update 17:09 - Ronde 8

Verstappen kruipt dichter bij koploper Sainz en zit nu binnen een seconde. De DRS mag dus open in de DRS-zones. Sainz heeft voorlopig nog de snelste raceronde. 

Update 17:05 - Ronde 6

Pérez komt naar binnen voor een nieuwe voorvleugel. Leclerc rijdt vooralsnog verder met een ietwat gehavende Ferrari. Daarachter zit Hamilton te prikken bij landgenoot Norris en pakt uiteindelijk de vierde plaats over van Norris. 

Update 17:03 - Ronde 3 

Verstappen is under investigation voor causing a collision. Eens zien wat de FIA hiermee gaat doen. 

Inmiddels loopt Sainz één seconde uit op de Nederlander.

Update 17:01 - Ronde 2 - HERSTART

We zijn weer onderweg! Verstappen wederom goed weg, maar Sainz verdedigt sterk. Vier breed gaan de Red Bulls en de Ferrari's het gevecht aan. Leclerc en Pérez hebben elkaar geraakt en de voorvleugel van de Mexicaan heeft schade. 

Update 16:55 - RODE VLAG

Nog een minuutje en dan gaan we weer los. Bent u al bekomen van de schrik? Het goede nieuws is dat Zhou ongedeerd lijkt te zijn. Dat bericht hebben we nog niet gekregen over Alexander Albon. 

Update 16:53 - RODE VLAG

Alexander Albon is na zijn crash met de helikopter naar het ziekenhuis in Coventry gebracht. 

 

Update 16:51 - RODE VLAG

Hier nog een beeld van de actievoerders die van de baan worden gehaald. Nogmaals, als we hier op racepace haddeng gereden had het erg slecht kunnen eindigen. 

 

Update 16:47 - RACE HERSTART OM 16:56 uur

We gaan weer racen! Om 16:56 uur rijden de auto's weer terug naar de startlijn om weer te gaan racen. 

Update 16:45 - GOED NIEUWS UIT HET ZIEKENHUIS

Zhou lijkt met de schrik vrij te komen. Hij praat al met het ziekenhuis personeel en er lijken geen breuken in zijn lichaam te zijn. ''Gezien de omstandigheden gaat het best goed met hem'', krijgt Botta te horen. Een applausje voor de FIA voor de veiligheidsmaatregelen. 

Update 16:42 - RODE VLAG

Inmiddels komen er ook berichten binnen over actievoerders die zich op de baan zijn gekomen tijdens de start. Zij zouden op het Wellington straight na bocht drie hebben gestaan. Had er geen startcrash plaatsgevonden, hadden de auto's daar met 300 kilometer per uur aangekomen. Een geluk bij een ongeluk voor deze mensen. 

 

Update 16:38 - RODE VLAG

Het is nog niet duidelijk wanneer we weer gaan starten. De coureurs bewegen in hun pitbox, bespreken wat met hun engineers en zullen vast nadenken over het vervangen van hun banden. Tijdens de rode vlag mag je aan de auto sleutelen en dus ook nieuw rubber onder de auto schroeven. 

Update 16:34 - RODE VLAG

Nogmaals de startopstelling zoals we die dadelijk krijgen wanneer we weer kunnen gaan racen. 

Update 16:32 - RODE VLAG

Albon en Zhou zijn bij bewustzijn. Dat maakt de Formule 1 bekend. Een diepe zucht van opluchting voor alles dat Formule 1 een warm hart toedraagt.

Update 16:30 - RODE VLAG

Los van het ongeluk met Zhou - Russell - Gasly, raakt Vettel op zijn beurt Albon van achter wanneer Albon hard in de remmen gaat om de crash voor hem te ontwijken. Hierna schiet Albon dwars over de baan waar hij Tsunoda en Ocon meeneemt. 

Update 16:28 - RODE VLAG

De herhalingen worden nu vrijgegeven. De Alfa Romeo van Zhou krijgt een tik, schiet ondersteboven en stevent af op de bandenstapels. Door het stuiteren van de auto vliegt de Alfa Romeo over de bandenstapels heen en eindigt in de hekken. 

Update 16:23 - Zhou is ''oké''

Volgens Alfa Romeo is Zhou ''oké'' en ligt hij op een stretcher richting het ziekenhuis. De Formule 1 laat wederom zien dat de veiligheid op de auto goed in orde is. 

Update 16:20 - RODE VLAG 

Het lijkt erop dat Gasly een gat zag tussen Russell en Zhou. Russell gooit hierna de deur dicht terwijl het rechtervoorwiel van Gasly ter hoogte van het linkerachterwiel van Russell zit. De touché was hierna onvermijdelijk. Russell raakt hierna Zhou die vervolgens hard ondersteboven de bandestapels in gaat. 

Update 16:17 - RODE VLAG

Verschillende bronnen melden dat Zhou uit de auto is en ongedeerd lijkt. Het schrikmoment is over. 

Update 16:14 - RODE VLAG

De heftige crash aan het begin van deze race wordt veroorzaakt doordat Russell een beuk van achter krijgt en vervolgens inhaakt bij Zhou. 

Update 16:12 - RODE VLAG 

Voor de volledigeid, de top 10 zoals hij nu is met iedereen in de pits

1. Verstappen
2. Sainz
3. Hamilton
4. Leclerc
5. Alonso
6. Pérez
7. Norris
8. Latifi
9. Bottas
10. Ricciardo

Update 16:10 - RODE VLAG

Nog steeds geen beelden van Zhou Guanyu wat enorm zorgelijk is. Een enorme startcrash heeft de rode vlag veroorzaakt. De race ligt op dit moment stil. 

Update 16:08 - Ronde 2 - RODE VLAG

Alle auto's worden naar de pitstraat gehaald. Verstappen heeft bij de start, de kop gepakt en staat nu voor Sainz en Hamilton. Wat op het eerste oog een Haas-auto leek, blijkt de Alfa Romeo van Zhou te zijn. We hebben nog geen herhaling gezien van de crash wat geen goed nieuws is. Laten we hopen dat Zhou ongeschonden uit deze crash kan komen.

Update 16:06 - Ronde 1 - RODE VLAG

Ook Alexander Albon en Yuki Tsunoda zijn betrokken geweest bij de startcrash. Die laatste kan terug naar de pits rijden. Esteban Ocon's auto is ook niet ongeschonden uit de strijd gekomen en rijdt voorzichtig terug naar de pitstraat. 

Update 16:04 - Start - RODE VLAG

De lichten zijn uit! Hamilton is het beste weg en schiet naar P3. Achter in het veld schiet een auto van het Haas-team door het beeld. De rode vlag hangt direct uit. Ook George Russell ligt uit de wedstrijd. 

Update 16:00 - Opwarmronde 

De lampen zijn voor de eerste keer vandaag uit. Het opwarmen der banden kan beginnen! Wie maakt zodadelijk de beste start richting Abbey

Update 15:59

Nieuwsupdate net voor de start! Zhou mag volgens Auto, Motor und Sport ook volgend jaar plaatsnemen in de Alfa Romeo. 

Update 15:55 

De grote vraag is: blijft het droog of niet? De weersite en -apps zijn het er nog niet over eens. De FIA-weerapp voorspelt 40% kans op regen tijdens de race. 

Update 15:50 

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Kan Verstappen zijn zegereeks verder uitbreiden naar een derde overwinning op rij? Of steekt Ferrari er een stokje voor? 

Volg de race mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog!

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden