'Minstens 1250 banen gaan verloren door budgetplafond F1'

AP-1VXFJX7ZW1W11_news

Liberty Media wil de spanning in de Formule 1 terugbrengen door per 2021 een budgetplafond in te stellen. Hierdoor wordt het maximaal te besteden jaarbudget per team van te voren vastgelegd en moet worden voorkomen dat teams als Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing veel meer uitgeven dan de overige teams. De grote constructeurs waarschuwen nu dat het aangekondigde bestedingslimiet een grote ontslaggolf teweeg zal brengen.

Door de exorbitant hoge uitgaven van de grote teams is het voor de kleinere teams tegenwoordig haast onmogelijk geworden om nog weerstand te kunnen bieden op de baan. Omdat hierdoor de resultaten en dus de inkomsten minder zijn, is het voor hen steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. Schrijnend was het voorbeeld van Force India: afgelopen juli werd het team onder curatele gesteld en op het nippertje van de afgrond gered door een investeringsgroep onder leiding van Lawrence Stroll.

Eén van de grootste kostenposten voor de teams zijn de salarissen. De afgelopen tien jaar is het personeelsbestand van alleen al de teams uit Engeland gestegen met 28,5 procent. Sommige renstallen hebben inmiddels zelfs al meer dan 1000 man in dienst. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de Mail on Sunday, moeten de teams door het budgetplafond zo’n derde van hun personeel wegbezuinigen. Dit komt neer op zo’n 1250 werknemers, en dan hebben we het puur nog over de zeven Formule 1-teams die gevestigd zijn in Engeland.

Een woordvoerder van de Formule 1 ziet het allemaal wat rooskleuriger tegemoet: "De introductie [van het budgetplafond] zal gefaseerd gaan zodat de teams zich hierop kunnen aanpassen. Door een verbeterde omzetverdeling die hand in hand gaat met de kostenlimiet, zullen kleinere teams hun organisaties kunnen uitbreiden. Hierdoor wordt het meer een herverdeling van de arbeidsplekken. Daarnaast zullen sommige teams de overtollige werknemers kunnen opnemen in hun autofabriek [denk aan Mercedes, Ferrari en Renault] en andere teams bij hun overige autosportactiviteiten, zoals de Formule E."

Er schijnt inmiddels een overeenstemming te zijn bereikt over het budgetplafond: in 2021 staat deze op $200 miljoen per team wat vervolgens verlaagd wordt naar $175 en $150 miljoen in '22 en '23.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen