Seizoensreview F1 2016 - Felipe Nasr

felipenasr

Het Formule 1-seizoen is ten einde en dus is het tijd om de prestaties van de verschillende coureurs te wegen. De redactie van Grand Prix Radio blikt de komende tijd terug op 2016. In deze aflevering Felipe Nasr, de Braziliaan die met zijn negende plaats voor eigen publiek ervoor zorgde dat Sauber als tiende eindigde in het constructeurskampioenschap.

De twee kostbare WK-punten in São Paulo leveren de renstal ettelijke miljoen aan prijzengeld op. Deze extra inkomsten zullen door Sauber met beide handen worden aangepakt. Het team balanceert namelijk afgelopen seizoen op de rand van de afgrond.

Geldproblemen

De financiële problemen zijn dermate groot dat het salaris van de werknemers meerdere malen later dan normaal gesproken wordt uitbetaald. De overname van Sauber in de zomer door de Zwitsere investeringsmaatschappij Longbow Finance zorgt ervoor dat de renstal in rustiger vaarwater komt.

Op sportief gebied is het kwaad dan al geschied. Door het geldgebrek aan het begin van het seizoen brengt Sauber lange tijd geen updates voor de C35. Hierdoor is de 2016-bolide, die een evolutie is van zijn voorganger, minder competitief.

Minder punten

Het tweede jaar van Nasr bij de renstal is dan ook beduidend minder succesvol. De Braziliaan en zijn teamgenoot Marcus Ericsson spelen geen rol van betekenis. De Zweed blijft puntloos en Nasr pakt met zijn negende plaats in Brazilië de enige twee punten van het seizoen voor Sauber. Dat zijn er 25 minder dan in zijn debuutseizoen een jaar eerder.

Als het seizoen in Australië begint, is het duidelijk dat de vijfde plaats van een jaar eerder niet zal worden geëvenaard door Nasr. De Braziliaan kwalificeert zich als 17de en eindigt de race op een vijftiende plaats. In Bahrein verbetert hij zich een plaatsje na een dramatische kwalificatie waarin Nasr in zijn enige vliegende ronde een fout maakt en als laatste moet starten.

Mis in China

In China gaat het in het begin van de race al mis als Nasr in botsing komt met Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Een pitstop aan het einde van de eerste ronde werpt de Braziliaan terug. Hij komt er vervolgens niet meer aan te pas en wordt twintigste, zijn slechtste resultaat van het seizoen.

Na een 16de plaats in Rusland evenaart Nasr in Spanje zijn prestatie van Bahrein. Het weekend van Monaco staat bol van de pech. De kwalificatie is nog maar net begonnen of Nasr wordt bij het uitkomen van de tunnel geconfronteerd met motorpech. Vanuit de pitstraat begint de Braziliaan aan de race en komt vervolgens in botsing met zijn teamgenoot. Nasr negeert instructies van het team om Ericsson voorbij te laren. De Zweed wordt uiteindelijk aangewezen als schuldige van de botsing en krijgt voor de volgende race een gridpenalty aan de broek.

Uitvallen

De uitvalbeurt is de eerste van in totaal vier non-finishes van Nasr. Ook in Duitsland, Italië en Maleisië ziet de Braziliaan de finishvlag niet.

In de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe behaalt Nasr met een twaalfde plaats zijn beste prestatie in het eerste deel van het seizoen. In Oostenrijk wordt hij als 13de afgevlagd, maar daar ziet het na de kwalificatie niet naar uit. De Braziliaan noteert de langzaamste tijd en wordt tot overmaat van ramp ook nog bestraft met een gridpenalty. Vanuit de pitstraat knokt Nasr zich vervolgens knap naar plek 13.

Zijn prestatie raakt na de race snel ondergesneeuwd als blijkt dat concurrent Manor, tot afgrijzen van Sauber, dankzij Pascal Wehrlein het eerste punt pakt van het seizoen. Hierdoor streeft de renstal Sauber,dat nog op de hatelijke nul staat, voorbij.

Constructeurskampioenschap

Om in aanmerking te komen voor het prijzengeld uit de pot van Formule 1-baas Bernie Ecclestone moet Sauber Manor voorbij zien te gaan. Echter, de jacht op punten verloopt niet naar wens. Na Oostenrijk lijkt het erop alsof Nasr steeds verder van de punten blijft verwijderd.

In de voorlaatste race in Brazilië lukt het hem dan eindelijk wel om punten te pakken. De uitgangspositie is niet florissant want Nasr kwalificeert zich als laatste. Hij schuift voor de race nog wel een plaatsje op door een straf van Esteban Ocon.

Punten in Brazilië

Mede door de weersomstandigheden en de diverse safety car-situaties komt Nasr in São Paulo als negende over de finish. Sauber passeert Manor in het constructeurskampioenschap en in Abu Dhabi komt de tiende plaats van de Zwitserse renstal niet meer in gevaar.

Nasr is de gevierde held, maar of de Braziliaan ook volgend seizoen voor Sauber rijdt is nog maar de vraag. Terwijl Ericsson al zeker is van een zitje heeft de Braziliaan te horen gekregen dat Banco do Brasil, die de coureur met flink wat geld sponsorde, de samenwerking met de Zwitserse renstal beëindigt. Een slechter moment is bijna niet denkbaar. Er zijn niet veel mogelijkheden naast het zitje bij Sauber. Alleen bij Manor is er nog plek want het lijkt niet aannemelijk dat Nasr bij Mercedes de opvolger wordt van de vertrokken wereldkampioen Nico Rosberg.

Foto: Sauber F1

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden