Seizoensreview F1 2016 - Sebastian Vettel

Vettel

Het jaar 2016 was niet het seizoen van Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen Formule 1 geloofde aan het begin van het jaar in de wereldtitel, maar al gauw bleek dat ijdele hoop te zijn. Sterker nog, de Duitser kwam niet in de buurt bij de onaantastbare Mercedessen en moest ook regelmatig beide Red Bulls voor zich dulden.

Het was lang geleden dat Ferrari zo positief aan een seizoen begon als dit jaar. De Italiaanse renstal had in 2015 enorm veel progressie geboekt en had goede hoop dat die stijgende lijn in de winter was doorgetrokken. Even leek het erop dat Vettel inderdaad een bolide had waarmee hij het Mercedes lastig kon maken want ook tijdens de wintertests in Barcelona was de SF16-H erg snel. Helaas voor Vettel werd 2016 een seizoen om heel snel te vergeten.

Vettel begon de eerste meters van 2016 voortvarend. Hij kwam in Melbourne dankzij een uitstekende start aan de leiding en had lang zicht op een zege. Door een mislukte tactiek van Ferrari - iets waar de Italianen op een negatieve manier in zouden gaan uitblinken - werd Vettel slechts derde.

Rampspoed

Hoewel Vettel baalde van die derde plaats, stond hem in Bahrein een nog veel slechter resultaat te wachten. Tijdens de opwarmronde gaf zijn Ferrari-motor de geest waardoor de Duitser niet eens kon starten aan de race. Het was de eerste keer uit de carrière van Vettel dat hij een 'DNS' achter zijn naam kreeg. 

In China (P2) herpakte Vettel zich, maar in Sotsji was het opnieuw raak. Hij werd bij de start geraakt door de Red Bull van Daniil Kvyat en moest zijn race al na een aantal meters staken. De Duitser was witheet. Voor Kvyat betekende het zoveelste incident rondom zijn persoon een degradatie naar Toro Rosso. 

Het seizoen vorderde, maar de verwachte progressie van Ferrari bleef uit. In plaats van dat het team uit Maranello een bedreiging vormde voor Mercedes, werd het zelf bedreigd door Red Bull. Anders dan een jaar eerder leek er niet veel rek meer te zitten in de Ferrari-motor. 

Prutswerk Ferrari

Terwijl Ferrari in Barcelona de zege moest laten aan Max Verstappen, kreeg Vettel in Montreal opnieuw een uitgelezen kans om een overwinning te pakken, maar helaas verprutste de Italiaanse teamleiding een op handen liggende zege. Net als in Melbourne greep Vettel de leiding, maar omdat hij een stop meer maakte dan leider Lewis Hamilton werd hij slechts tweede. 

Ook een week later in Bakoe werd Vettel tweede. Dat resultaat zou hij in de resterende dertien races niet meer evenaren. Red Bull ging erop en erover, haalde Ferrari in bij de constructeurs en maakte het dramatische seizoen voor de Italianen compleet. Vettel liet zich ondertussen regelmatig van z''n slechtste kant zien. De Duitser klaagde met regelmaat steen en been over achterblijvers en was zichtbaar ongelukkig in z'n werkomgeving.

Zowel in Monza als in Abu Dhabi eindigde Vettel nog op het podium, maar verder dan dat kwam hij niet meer. Door die derde plaats in Abu Dhbai bleef hij nog wel Max Verstappen voor in het wereldkampioenschap, waar hij eindigde op een vierde plaats. Een schrale troost voor een wereldkampioen die zijn zinnen op 2016 had gezet. 

Foto: Scuderia Ferrari

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden