Seizoensreview F1 2016 - Sergio Perez

Sergio-Perez-Force-India-GP-Monaco

Het Formule 1-seizoen is ten einde en dus is het tijd om de prestaties van de verschillende coureurs te wegen. De redactie van Grand Prix Radio doet dat de komende tijd. In deze aflevering Sergio Perez. De Mexicaan van Force India beleeft zijn beste Formule 1-seizoen met een zevende plaats in de stand om de wereldtitel.

De start van het seizoen is moeizaam. In de eerste drie races valt Perez buiten de punten. De VJM09 is niet competitief genoeg. Met een negende plaats in Rusland pakt de Mexicaan wel de eerste punten, maar de resultaten worden aanmerkelijk beter als in Spanje de upgrades voor de 2016-bolide worden geïntroduceerd.

Podium in Monaco

In Barcelona begint het raceweekend slecht als Perez in de eerste vrije training slechts negen ronden kan afwerken vanwege rookontwikkeling aan de achterkant van de wagen. Het probleem wordt verholpen en in de race eindigt hij als zevende, waarna Perez in Monaco als derde over de finish komt.

Dit resultaat herhaalt de Mexicaan in de straten van Bakoe. Hij crasht in de derde vrije training, maar kwalificeert zich als tweede. Vanwege een wissel van de versnellingsbak wordt Perez bestraft. Hij vertrekt vanaf een zevende positie en werkt zich op naar het podium. Tussen beide stratenraces eindigt hij als tiende in Canada.

Slecht weekend in Oostenrijk

Het raceweekend in Oostenrijk is er één om snel te vergeten. Tijdens de kwalificatie heeft Perez al in Q1 problemen, waardoor hij in Q2 geen tijd neer kan zetten. De race eindigt in de bandenstapels. Een remprobleem zorgt ervoor dat de Mexicaan in de laatste ronde uitvalt. Perez wordt nog wel als 17de geklasseerd. Het is zijn slechtste resultaat van het seizoen.

Na de zesde plaats in Engeland rijdt hij in Hongarije voor het laatst buiten de punten. In de laatste tien races van het seizoen eindigt Perez telkens in de top tien. Hij komt niet meer op het podium, maar met een vierde plaats in Brazilië en een vijfde plek in België komt de Mexicaan nog wel dichtbij.

Knap staaltje in Singapore

In Singapore eindigt Perez knap als achtste nadat hij vertrokken is vanaf plek 17. Een gridstraf van zeven plaatsen doet zijn goede kwalificatie teniet, maar in de straten van de stadstaat rijdt de Mexicaan alsnog in de punten.

Perez valt niet alleen op vanwege goede prestaties op de baan. Ook naast de baan is de Mexicaan niet te beroerd om een statement te maken. Zo breekt hij met een sponsor na een grap over Donald Trump.

Afscheid nemen van sponsor

De zonnebrillenfabrikant verstuurt een tweet waarin staat dat de Mexicanen een zonnebril moeten opzetten om hun tranen te verbergen, als Trump daadwerkelijk wordt verkozen tot nieuwe president. De grap valt niet in goede aarde. Perez vindt dat zijn land belachelijk wordt gemaakt en ontbindt het contract met de sponsor, die nog wel zijn excuses aanbiedt maar de Mexicaan is onvermurwbaar.

Op dat moment is Perez is al verzekerd van een plek op de Formule 1-grid van 2017. In Maleisië bevestigt hij ook volgend jaar voor Force India te rijden. Het wordt zijn vierde seizoen bij de renstal. Met de aankondiging maakt de Mexicaan een einde aan de speculaties over een overstap naar teams als Williams, Renault of Haas.

Foto: Force India

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden