Spa neemt maatregelen voor bezoekersrecord tijdens Grand Prix

P-20160828-01623_News

Met in totaal ruim 250.000 bezoekers belooft de Grand Prix van België dit jaar de drukst bezochte editie aller tijden te worden. Nog niet eerder werd er door Spa-Francorchamps zoveel kaarten verkocht als dit jaar. Een groots Formule 1-feest is aanstaande, maar tegelijkertijd wordt het voor de organisatoren een uitdaging om al het bezoek letterlijk in goede banen te leiden.

Het is misschien wel het mooiste circuit ter wereld. Asfalt glooiend door de Ardennen, bossen die het karakter van een sprookjeslandschap compleet maken en het geluid dat van de rotsen bij de Busstop-chicane weerkaatst naar de andere kant van het circuit. Vanuit de helikopter lijkt het net alsof Spa-Francorchamps opduikt vanuit de middle of nowhere. En feitelijk is dat ook zo.

Het circuit ligt in een vallei midden in de bossen en is niet bereikbaar met een trein of met een metro. "We hebben dit jaar extra geïnvesteerd in de communicatie voor de mobiliteit", zegt organisator Stijn de Boever van SpaGrandPrix.com tegen Grand Prix Radio. "De locatie van het circuit maakt het allesbehalve gemakkelijk voor ons. Files gaan er wel zijn, daar ontkomen we met zoveel mensen helaas niet aan. Maar we doen het zo goed mogelijk."

Sociale media

De Boever vervolgt: "In samenwerking met de autoriteiten gaan we via de sociale media alternatieve wegen communiceren. Als we zien dat een weg blokkeert zullen we zo snel mogelijk andere routes aanraden. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat als je terug naar Nederland wil gaan je via Duitsland moet rijden. Dat is misschien dertig kilometer om, maar uiteindelijk wel sneller. We roepen de mensen op om zich aan deze instructies te houden."

Vorig jaar ontstond er op de wegen rondom Spa een verkeersinfarct en duurde het voor sommige toeschouwers uren om de snelweg te bereiken. "De mensen richting Nederland hebben massaal de in hun ogen 'logische weg' gevolgd, ook al gaven onze borden andere wegen aan. De mensen die wél onze routes volgden hebben veel minder problemen gehad."

Max Verstappen

Dat er dit jaar zoveel bezoekers komen heeft te maken met Stoffel Vandoorne, die extra Vlamingen naar het circuit trekt, maar komt vooral door de populariteit van Max Verstappen. Zijn prestaties vallen dit jaar misschien wat tegen, op Spa lijkt de Nederlander populairder dan ooit. Meer dan de helft van alle toeschouwers komt uit Nederland. Ter vergelijking: vijf jaar geleden was dat nog twintig procent.

Met zowel een Belg als een Nederlander op de grid heeft de komende editie van de Belgische Grand Prix alle facetten in huis om op sportief vlak een ongekend spektakel te worden. "We hebben voor zondagmiddag 14.15 uur regen besteld", aldus De Boever. "Spa is een machtig circuit, een van de mooiste ter wereld. Er zijn altijd wel spectaculaire inhaalacties en er gebeuren onverwachte dingen. Het wordt een onvergetelijk weekend."

De Grand Prix van België is zo goed als uitverkocht. Kaarten zijn nog wel te winnen via deze pagina en op onze radiozender.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden