SI202108010172_hires_jpeg_24bit_rgb

Drie redacteuren van Grand Prix Radio hebben afgelopen week hun mening gegeven over het eerste deel van het Formule 1-seizoen. Jij als fan kon ook je mening geven over dezelfde onderwerpen als de redacteuren. De uitslagen zijn binnen en met ongeveer duizend reacties hebben de fans een mening gevormd!

De zwarte vlakken vallen onder 'overig'

Grafiek-1
Bron: De Grand Prix Radio Formule 1 Opiniepeiling

De eerste vraag in de opiniepeiling was 'Wie was de beste Formule 1-coureur in de eerste helft van het seizoen?' En daar was één duidelijk antwoord. Met 78,5 procent van de stemmen stond Max Verstappen bovenaan. De Nederlander is bezig met zijn beste seizoen ooit in de Formule 1 en staat tweede in het kampioenschap. Volgens de Nederlandse fans was Max daarom de beste Formule 1-coureur tijdens het eerste deel van het seizoen.

Op de tweede plek hebben de fans met 16 procent gekozen voor Lando Norris. Ook de Brit is bezig met zijn beste seizoen tot nu toe. Norris staat derde in het kampioenschap en wetende dat hij geen snellere auto heeft dan Red Bull en Mercedes, is dat een zeer nette plek. Verder liegen de prestaties van Norris er niet om. Zo stond hij op het podium tijdens de Grand Prix van Monaco en stond hij op het podium in Imola.

2021BritishGrandPrixSaturdayGP2110_105740_2ST7706-700x467
Foto: McLaren Media Centre

Op de derde plek, met een kleine 2,4 procent, staat Lewis Hamilton. Statistisch gezien is Hamilton de beste van het veld momenteel. Buiten het feit dat hij een zevenvoudig wereldkampioen is, staat hij gewoon bovenaan in het kampioenschap. De Brit leidt het wk vlak voor Verstappen en heeft een aantal grands prix op zijn naam weten te schrijven. Verder verbreekt ook dit jaar Hamilton de records. Zo heeft hij zijn honderdste pole position weten te behalen en moet hij nog één race winnen voor honderd overwinningen.

 

Untitled-1
Bron: Grand Prix Radio Formule 1 Opiniepeiling

De poll leverde een duidelijke winnaar op de vraag: 'Wat was de beste race in het eerste deel van het seizoen?' De Grand Prix van Frankrijk staat met 29 procent bovenaan het lijstje. Verstappen wist de grand prix te winnen door een inhaalactie op Hamilton vlak voor het einde. De race was superspannend, Red Bull Racing maakte een tactische zet waardoor Verstappen een pitstop extra maakte. Door het bandenvoordeel wist de Nederlander een aantal ronden voor het einde Hamilton in te halen.

Op nummer twee staat, met 14,3 procent van de stemmen, de Grand Prix van Imola. In deze knotsgekke regenrace gebeurde er veel. Hamilton had pole position met naast hem Pérez en daarachter Verstappen. De Nederlander had een bliksemstart en wist de leiding te pakken na een touché met Hamilton. Na verschillende crashes hield de regen op en moesten de pitstops naar de droogweerbanden worden gemaakt. Op die droogweerbanden maakte Hamilton een verkeerde inschatting en vloog hij van de baan. Tegelijkertijd hadden Bottas en Russell een zwaar ongeval waardoor er een code rood kwam. Na de code rood wist Norris een derde plek te pakken en won Verstappen uiteindelijk de knotsgekke race.

De Grand Prix van Hongarije kreeg 12,1 procent van de stemmen en eindigt daarmee op de derde plek. De race had van alles, van een chaotische start tot een herstart met één coureur en tot een nieuwe Formule 1-winnaar. Na ronde 1 lag een kwart van het veld al uit de wedstrijd of reed verder met flinke schade. Verstappen was onder andere het slachtoffer. Hij moest doorrijden met een halve auto qua aerodynamica maar wist nog wel twee punten te halen. Hamilton wist in die chaos wel van achteren helemaal terug te komen. De Brit moest veel coureurs inhalen, vooral het gevecht met Alonso was enorm spannend en mooi. Als gevolg van deze chaos en een fout van Mercedes wist Esteban Ocon zijn allereerste grand prix te winnen.

Esteban Ocon / Alpine / Hongarije / Budapest /2021
Foto: Alpine Media Pool

grafiek-3
Bron: Grand Prix Radio Formule 1 Opiniepeiling

In het huidige seizoen is er één sprintkwalificatie verreden. Hamilton startte vooraan met Verstappen naast zich. Verstappen had een wereldstart en wist Hamilton in te halen, maar uiteindelijk veranderde er niks meer aan de top en wist Verstappen pole position te pakken. Iemand die indruk maakte tijdens de sprintkwalificatie was Fernando Alonso. Hij wist bij de start verschillende coureurs in te halen en startte daardoor bij de race een aantal plekjes hoger. Helaas was de sprintkwalificatie voor Pérez geen succes. Hij spinde en startte de grand prix van achteren.

30,7 procent geeft aan wel sprintkwalificaties te willen zien maar dan alleen op circuits waar veel inhaalacties kunnen worden uitgevoerd. Banen als Brazilië, Oostenrijk of Bahrein zijn daar voorbeelden van. Iets minder dan een kwart, namelijk 23,1 procent, wilt geen sprintkwalificatie meer. De sprintkwalificaties zijn namelijk niet interessant genoeg om het hele weekend voor om te gooien. De rest van de stemmers geeft aan deels sprintkwalificaties te willen, met een klein percentage die elke race een sprintkwalificatie wilt.

16-saturday-silverstone-700x467
Foto: Pirelli - Zak Mauger / LAT Images

grafiek-4
Bron: Grand Prix Radio Formule 1 Opiniepeiling

Het is momenteel nog niet het beste seizoen van Daniel Ricciardo, aldus 35,9 procent van de stemmers. De Australiër heeft zijn debuterende jaar bij McLaren maar weet daar nog niet de verwachte resultaten te halen. Ricciardo wordt er hard uitgereden door teamgenoot Norris en staat bovenaan in het lijstje van tegenvallende coureurs. Achter Ricciardo staat Bottas. Hoewel Bottas vierde in het kampioenschap staat, heeft hij toch 22,4 procent van de stemmen gekregen. Bottas zou in zijn auto eigenlijk elke race moeten vechten voor de overwinningen maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd. Ook Bottas wordt er dit jaar weer  hard uitgereden door teamgenoot Hamilton. Bottas moet vrezen voor zijn stoeltje bij Mercedes want Russell is dichtbij een eventuele overstap.

Valtteri Bottas / Mercedes / Grand Prix van Groot-Brittannië / Silverstone / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Dan kort door elkaar opgevolgd hebben we op de derde plek met 10.5% Yuki Tsunoda, en op de vierde plek met 7,9 procent Nikita Mazepin. Tsunoda rijdt net als Mazepin zijn debuutjaar in de Formule 1, maar dat doet hij niet vlekkeloos. Tsunoda bereikt verreweg niet de resultaten die teamgenoot Gasly behaalt en Yuki parkeert ook nog eens zijn bolide vaak in de muur. Net als Bottas zal Tsunoda zijn prestaties moeten verbeteren, want Alexander Albon aast op een plekje in de Formule 1.

Nikita Mazepin zal ook moeten verbeteren. Hij wordt vaak verslagen door teamgenoot Schumacher en zet zijn auto nog wel eens achterstevoren. De bijnaam Nikita Mazespin werd dan ook snel in het leven geroepen.

grafiek-5
Bron: Grand Prix Radio Formule 1 Opiniepeiling

Met maar liefst 67,6 procent van de stemmen staat Red Bull Racing bovenaan als beste team. De Oostenrijkse renstal heeft verschillende keren bewezen de beste te zijn dit seizoen. Het team maakt weinig tot geen fouten. Het team is tactisch heel sterk en de pitstops zijn altijd snel. Toch staat het team niet bovenaan in het constructeurskampioenschap dus er is nog wel werk aan de winkel.

Als tweede staat, met 14,1 procent van de stemmen, Mclaren. Het team is verwikkeld in een spannende strijd met Ferrari om de derde plek in het constructeurskampioenschap en doet volop mee in de strijd om de podia. Het team is sterk en het lijkt erop dat zij volgend jaar weer mee kunnen gaan doen voor de prijzen. Op de derde plek staat de kampioenschapsleider Mercedes. Het team heeft 9,9 procent van de stemmen binnen gehaald. Dit jaar is Mercedes veel minder oppermachtig dan voorgaande jaren en staan dan ook zwaar onder druk van Red Bull. Toch leidt Mercedes beide kampioenschappen en hebben ze meerdere grands prix gewonnen.

grafiek-6
Bron: Grand Prix Radio Formule 1 Opiniepeiling

En dan de vraag der vragen: Wie gaat er kampioen worden? Daar zijn de Nederlandse fans het uiteraard overeen met elkaar: Max Verstappen wordt kampioen. Met ruim 72,6 procent van de stemmen staat Verstappen bovenaan en Hamilton op plek twee. De Brit haalde 26,7 procent van de stemmen. Hier en daar denkt een fan dat Lando Norris nog kampioen gaat worden, maar het is na een half seizoen inmiddels duidelijk: de strijd om het kampioenschap gaat losbarsten tussen Hamilton en Verstappen!

Aankomend weekend wordt die strijd na de zomerstop weer hervat. Op het circuit van Spa-Francorchamp wordt de Grand Prix van België verreden. Grand Prix Radio zal daar live aanwezig zijn met visual radio en in het gebied rondom te ontvangen Spa op FM 92.0. Luisteren én kijken dus!

Lees ook: Grand Prix Radio over Formule 1-seizoen tot nu toe (deel 3)

Lees ook: Grand Prix Radio over Formule 1-seizoen tot nu toe (deel 2)

Lees ook: Grand Prix Radio over Formule 1-seizoen tot nu toe (deel 1)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen