50 jaar geleden wonnen Van Lennep en Marko Le Mans

photo_2021-02-26_20-48-56

Op 12 en 13 juni 1971, precies vijftig jaar geleden, werd de 24 uur van Le Mans verreden. Nederlander Gijs van Lennep won in de Porsche 917 samen met teamgenoot Helmut Marko. Het was een historische zege, het was de grootste Nederlandse autosportprestatie tot dan toe. 

In 1971 deed Gijs van Lennep voor de tweede keer mee aan de 24 uur van Le Mans. In zijn eerste Le Mans in 1970 verliep het al vrij goed. Hij zat er goed bij, maar zijn teamgenoot, David Piper, schoot van de baan. Wat er verder had kunnen gebeuren zal niemand ooit weten, feit is wel dat het team ver voor lag op de uiteindelijke winnaar. Door de goede prestaties werd Van Lennep in 1971 gepromoveerd tot fabrieksrijder.

Revanche in 1971

De Porsche 917 was erg sterk in 1971, van Lennep kwalificeerde zich als vijfde. De grootste concurrent van Porsche was Ferrari, maar dat team viel in de eerste helft van de race al uit door problemen. Toch verliep het ook bij Porsche niet heel soepel. Bij een van de auto's braken er bouten af. Daarom werd besloten om bij iedere pitstop één bout te vervangen. Dat wierp zijn vruchten af, Van Lennep en zijn team kwamen rond vier uur in de nacht aan kop van de race.

Van Lennep en Marko leken op weg naar de overwinning totdat er problemen waren met de remmen. Het was voor het eerst dat Porsche met gaten in de remschijven reed om voor meer koeling te zorgen. Rondom die gaten ontstonden scheurtjes. Het team moest voorzichtiger omgaan met de remmen tijdens de laatste vijf uur. Uiteindelijk kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Records

Van Lennep en Marko legden in totaal een afstand van 5.335 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 222,3 kilometer per uur. Pas in 2010 werd dit record verbroken door een Audi. De records van Marko en Van Lennep hielden 39 jaar stand.

Lees ook: Red Bull past ontwikkelingsprogramma aan

Lees ook: Top 5: Coureurs en teambazen maken elkaar met grond gelijk

Lees ook: Teambaas Simon Roberts verlaat Williams Racing

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden