Aerodynamische spiegels Ferrari in de ban

1525953412250

De aerodynamische achteruitkijkspiegels, die het team van Ferrari tijdens de Grand Prix van Spanje introduceerde, zijn door de FIA verboden. Het team dient deze vóór het komende raceweekeinde, in Monaco, te veranderen.

Ferrari kreeg, evenals andere teams, in eerste instantie toestemming om achteruitkijkspiegels aan de halo te monteren, echter koos een speciale behuizing en voegde een extra vleugeltje aan de spiegels toe. Dit om de lucht beter naar de airboxen te geleiden. Vervolgens verbonden ze de vleugeltjes aan de uiteinden met de spiegels. Ferrari verklaarde dat dit een manier was om de spiegels te kunnen monteren, of zelfs ondersteunen.

Volgens de FIA is deze ondersteuning weliswaar toegestaan, maar heeft Ferrari door de vleugels nu aerodynamisch voordeel ten opzichte van teams die louter spiegels aan de halo monteren. Wedstrijdleider Charlie Whiting geeft in een verklaring aan dat de FIA “niet blij is”, met de wijze waarop Ferrari de regels heeft geïnterpreteerd.

Richtlijnen

Whiting: “Naar aanleiding van vragen van andere teams of je spiegels aan de halo mocht monteren hebben we enkele weken geleden richtlijnen opgesteld. We hebben toestemming gegeven en gaven enkele bepalingen hoe deze bevestigd dienden te worden. Het is een kwestie van interpretatie maar met deze interpretatie zijn we niet gelukkig.”

De FIA is van mening dat de verbinding van het uiteinde van de vleugeltjes aan de spiegel niets met de bevestiging aan de halo te maken heeft, zoals in de richtlijnen is aangegeven. Omdat het niet volledig in strijd was met de bepalingen mocht Ferrari de vleugels in Spanje gebruiken, maar doet deze vanaf de komende Grand Prix dus in de ban. Tijdens de tweedaagse test in Barcelona rijdt Ferrari overigens nog met de omstreden achteruitkijkspiegels.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden