Akkoord over verdere verlaging budgetplafond dichtbij

1

De gesprekken over het verder verlagen van het budgetplafond verlopen constructief. Een akkoord lijkt dan ook dichtbij. In eerste instantie zou het plafond 175 miljoen dollar zijn, nu lijkt een grens van 130 miljoen dollar waarschijnlijk. Gisteren werd er overleg gevoerd tussen de teams, Liberty Media en FIA's president Jean Todt.

Toen de coronacrisis uitbrak, werd al snel overeengekomen om het plafond voor volgend jaar te verlagen naar 150 miljoen dollar in plaats van de eerder voorgenomen 175 miljoen dollar. De afgelopen weken is echter duidelijk geworden dat veel teams nog meer financiële hinder ondervinden dan eerder gedacht. Vooral McLaren was een vurig pleitbezorger van een verdere verlaging en sprak zelfs over 100 miljoen dollar. Daarentegen waren Red Bull Racing en Ferrari voorstanders van een hoger plafond.

Nu lijkt het erop dat de kleinere teams en de topteams elkaar tegemoet zijn gekomen. Voor 2021 ligt de grens op 145 miljoen dollar, waarna in 2022 die verder verlaagd wordt tot 130 miljoen dollar. Zodoende kunnen de grote teams hun personeelsbestand geleidelijk afbouwen. Bij een te rigide verlaging, zouden massaontslagen niet uit te sluiten zijn. Definitief is het besluit nog niet. Naar verluidt ligt Ferrari nog steeds dwars.

Een andere maatregel die geopperd is om de niveauverschillen te verkleinen, is het gebruik van de windtunnel te beperken voor goed presterende teams. Wellicht is dit nog het beste vergelijken met het gebruik van ballastgewicht in verschillende toerklasses. Wie goed presteert, krijgt extra kilo's aan boord geplaatst; wie slechter presteert, mag de kilo's weghalen. Wie in de F1 goed presteert, krijgt minder ruimte om nieuwe aerodynamische vondsten te vinden in de windtunnel in de hoop dat andere teams zich wel kunnen ontwikkelen.

Eerder werd al overeengekomen dat de auto's van dit jaar gebruikt moeten worden in 2021 en dat de nieuwe regelgeving van 2021 verplaatst wordt naar 2022. Die regelgeving betekent namelijk het ontwikkelen van gloednieuwe auto's, wat weer geld kost. Daarom ook dat het budgetplafond in 2021 hoger ligt dan in 2022. In 2021 hebben de teams meer financiële ruimte nodig om de 2022-auto's te kunnen ontwikkelen.

Dit nieuwsbericht is tot stand gekomen op basis van artikelen van de BBC, Motorsport.com en Auto, Motor und Sport.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden