Alex Rins snelste in Maleisië op motor die in brand stond

181102_MAL_Rins_Espargaro

De Suzuki’s zitten er het hele seizoen al heel aardig bij, met zeven podiumplaatsen tot nu toe. De snelste tijd (1.59,606) voor Alex Rins op de eerste dag van de MotoGP van Maleisië is een zoveelste bevestiging dat Suzuki enorme stappen heeft gezet. Zulke grote stappen dat de fabriek volgend jaar geen recht meer heeft op de concessies waarvan het gebruik mocht maken: geen extra motorblokken meer, geen extra tests, geen tussentijdse updates meer.

Dat het die nu nog wel heeft, was een extra meevaller, nadat een van de machines van Rins donderdag in pitlane in de fik ging, toen bij het warmdraaien benzine op de uitlaat drupte. Door snel ingrijpen viel de schade uiteindelijk mee. Volgens Rins had hij zeker geen nadeel ondervonden van de brand, integendeel zelfs. "Ik heb mijn snelste tijden gezet op de machine die in brand heeft gestaan. Door de hitte is het frame ietsje flexibeler geworden, lijkt het, en dat voelde beter aan dan de andere machine."

https://twitter.com/MCNSport/status/1058222227512905728

In de eerste vrije training zat Rins er al heel aardig bij met de zesde tijd. In die eerste sessie was de snelste tijd (1.59,697) voor Andrea Dovizioso (Ducati), voor de Yamaha’s van Valentino Rossi en Maverick Viñales. Die drie vielen in de tweede training ietsje terug, naar respectievelijk de zevende, zesde en vierde plaats. De klassering, met beide Yamaha’s vóór Dovizioso, is toch wel opmerkelijk omdat het circuit van Sepang veel meer een Ducati-vriendelijke baan is dan een Yamaha-circuit.

In de nóg warmere middag op het circuit van Sepang werden hun plaatsen in de top 3 ingenomen door Marc Marquez (Honda) en Jack Miller (Ducati). Hoe belangrijk de eerste sessie was bleek wel uit het feit dat Aleix Espargaro, in FP2 negentiende, zich dankzij de zevende tijd in FP1 nog in de top 10 overall wist te handhaven. De top 10-tijden na FP3 geven recht op rechtstreekse plaatsing voor de tweede kwalificatieronde Q2 op zaterdag.

https://twitter.com/i/status/1058192334494547969

Jorge Lorenzo lijkt Q2 te kunnen vergeten. De Spanjaard deed moedige pogingen maar werd nog zoveel gehinderd door zijn blessures dat hij niet verder kwam dan de 24ste (en laatste) plaats, vijf seconden van de snelste tijden. De Ducati-rijder kon met zijn in Thailand gebroken linker pols nauwelijks sturen. Hij twijfelt dan ook ernstig of hij wel door moet gaan. "Ik ben nog geen 70 procent fit", liet hij weten. "Remmen doet veel pijn en ik heb totaal geen kracht in de linkerarm. Ik moet er een nachtje over slapen en dan voelen hoe het is. Het kan best zijn dat het morgen nog veel meer pijn doet. Zaterdagmorgen voor de derde training beslis ik of ik doorga." Ducati heeft testrijder Michele Pirro in Maleisië standby om Lorenzo te vervangen.

In de Moto2 werd de snelste tijd gereden door Alex Marquez, voor Fabio Quartararo en Luca Marini. De vervanger van de geblesseerde Bo Bendsneyder, de Indonesische rijder Dimas Ekky Pratama, zette de 28ste tijd neer.

In de Moto3 wordt de ranglijst aangevoerd door Tony Arbolino, die John McPhee en Aron Canet te snel af was. Canet tekende donderdag een contract bij het nieuwe Moto3-team onder leiding van ex-250cc-wereldkampioen Max Biaggi.

https://twitter.com/MotoGP/status/1057850051345543168

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen