Alle teams akkoord met Concorde Agreement

19 aug 2020
fullsizeoutput_74

Alle tien de Formule 1-teams hebben het nieuwe Concorde Agreement ondertekend en blijven daarmee tot en met tenminste 2025 in de sport actief. Gisteren maakten McLaren, Ferrari en Williams al bekend hun krabbel onder het verdrag te hebben gezet. Vandaag volgden ook de andere teams.

In de overeenkomst worden alle commerciële afspraken tussen de Formule 1 en de teams vastgelegd, waaronder de verdeling van de televisie-inkomsten en de prijsverdeling. 

De FIA maakt vandaag bekend dat na maanden van onderhandeling alle tien de Formule 1-teams hun krabbel hebben gezet onder het Concorde Agreement. De overeenkomst start in 2021 en loopt tot en met 2025.

Volgens de FIA waarborgt de nieuwe overeenkomst de toekomst van de Formule 1. Samen met de nieuwe regels die in 2022 zullen ingaan, moet het vooral ervoor zorgen dat het veld dichter bij elkaar komt en close racing mogelijk zal zijn. Onder andere het eerder aangekondigde budgetplafond moet de verschillen tussen de uitgaven van de teams nivelleren. De FIA verwacht meer fans aan zich te kunnen binden als er meer spannende races en gevechten op de baan te zien zijn. De teams en de sport zullen daar uiteindelijk van profiteren.

Enerverend nieuw hoofdstuk

Jean Todt, president van de FIA: “Het afsluiten van het nieuwe Concorde Agreement tussen de FIA, de Formule 1 en alle tien de teams waarborgt een stabiele toekomst van het FIA Formule 1 wereldkampioenschap. Al 70 jaar verlegt de Formule 1 zijn grenzen op het gebied van veiligheid, technologie en competitie. We beginnen vandaag aan een enerverend nieuw hoofdstuk. Gezien de huidige wereldwijde uitdagingen ben ik zeer trots op de manier waarop alle belanghebbenden in het belang van de sport en de fans samen hebben gewerkt en het eens zijn geworden over de weg naar een meer duurzame, eerlijkere en spannende competitie.”

Meer actie op de baan

De oorspronkelijke datum om tot een nieuwe Concorde Agreement te komen was eigenlijk 12 augustus. De teams kregen uiteindelijk een week uitstel in verband met de coronacrisis. De deadline om uiterlijk vandaag tot een nieuwe overeenkomst te komen is dus gehaald.

Chase Carey, CEO van de Formule 1: “We zijn er trots op dat we in de huidige situatie met z’n allen de schouders eronder hebben gezet en weer aan het racen zijn. We hebben eerder gezegd dat in verband met de huidige situatie rondom het coronavirus het langer zou kunnen duren om het eens te worden over het nieuwe Concorde Agreement. We zijn daarom blij dat we nu overeenstemming hebben bereikt met de tien teams over de toekomst van de sport. Alle fans willen meer close racing, wiel aan wiel actie en zien dat alle teams kans maken op het podium. Met het nieuwe Concorde Agreement, samen met de nieuwe regels die in 2022 ingaan, hebben we de basis gelegd om daar realiteit van te maken. We creëren een platform dat zowel financieel eerlijker is als het gat tussen de teams op de baan zal verkleinen.”

19 aug 2020

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen