Alles wat je moet weten over de Formule 1-wintertests

11 mrt 2021 door Sven Verveld
2020BahrainGrandPrixSaturdayGP2015_150708_N3I0078

Komend weekend vinden de Formule 1-wintertests plaats in Bahrein. Aangezien de tests lang duren, zet Grand Prix Radio op een rijtje waar je op moet letten tijdens deze testdagen. De testdagen vinden plaats van 12 tot en met 14 maart.

De testdagen in Bahrein zijn de eerste officiële meters van het nieuwe Formule 1-seizoen. De teams mogen elke dag van 8.00 tot 17.00 uur Nederlandse tijd één auto het circuit opsturen. Tijdens deze tests komt voor het eerst naar voren welke teams goed de winter uit zijn gekomen. De testdagen gaan vooral over data en betrouwbaarheid. De bolides worden het circuit opgestuurd om te kijken of bepaalde onderdelen goed werken op de auto, wie er op P1 staat zegt dus niet alles.

Dit jaar zijn de aanpassingen aan de vloer het belangrijkste verschil ten opzichte van vorig jaar. De teams moesten de vloer vereenvoudigen en verloren daardoor een deel neerwaartse druk. In Bahrein zullen de teams proberen zoveel mogelijk neerwaartse druk terug te winnen.

large-2020-Bahrain-Grand-Prix-Sunday-700x467
(c) Alfa Romeo Racing ORLEN

Veranderingen

De testdagen zijn ten opzichte van voorgaande jaren veranderd. Ten eerste worden de tests verreden op een ander circuit. Dit jaar mogen de coureurs voor het eerst de bolides testen op het circuit van Bahrein. Voorgaande jaren was dit altijd het circuit van Barcelona. De reden van de overgang op een nieuw circuit heeft te maken met logistieke redenen rondom covid-19. De eerste race wordt namelijk ook verreden op het circuit van Bahrein, hierdoor hoeven de teams minder te reizen naar andere landen.

Ten tweede zijn de testdagen dit jaar korter. Voorgaande jaren werden de testdagen verreden over twee weken, met zes dagen waar er gereden werd. Dit jaar is er besloten de testdagen in te korten naar drie dagen. De inkorting is vooral nadelig voor nieuwe coureurs als Mick Schumacher, Yuki Tsunoda en Nikita Mazepin. Zij zitten voor het eerst in een Formule 1-bolide en krijgen minder tijd om te wennen aan de auto.

Bolide(s)

Tijdens de testdagen mogen, vanwege kostenbesparing, de teams maar één bolide de baan op sturen. Dit betekent niet dat er per dag maar één coureur zal rijden. Elke dag wordt opgesplitst tussen een ochtend- en middagsessie. Het komt dan ook vaak voor dat er wordt gewisseld van coureur. Het kan dus bijvoorbeeld zijn dat in de ochtend Sebastian Vettel in de Aston Martin stapt en dat Lance Stroll in de middag aan de beurt is.

De Formule-1 wintertests zullen plaatsvinden op 12,13 en 14 maart.

Lees ook: Wintertest vindt dit jaar in Bahrein plaats

Lees ook: Haas kan motor pas vlak voor wintertest installeren

Lees ook: Bahrein biedt Formule 1 unieke kans op Covid-vaccinatie

 

11 mrt 2021 door Sven Verveld

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen