Alonso: "Vrijdagkwalificatie moet ander format krijgen"

Alonso-Monza

Naast dat Fernando Alonso tevreden was met de baanacties die hij uit kon voeren in de sprintkwalificatie van zaterdagmiddag, liet hij voor de camera van Ziggo Sport ook nog zijn mening horen over het format van de weekenden waarin er wordt geëxperimenteerd met deze sprintkwalificaties. 

"We moesten onze ellebogen weer uitsteken en wonnen zo gelukkig twee posities", begon de Spanjaard zijn verhaal. "Helaas heb ik ook gezien dat het lastig inhalen is op Monza, dus het wordt een eenzame race zondag." Alonso voegde hier aan toe dat bandenslijtage, racepace en strategie voor de race van zondag belangrijk zullen zijn voor de uiteindelijke bepaling van het eindklassement.

Ander format

Fernando Alonso ging niet alleen in op de actie op de baan, maar ook over eventuele discussiepunten wat betreft het format voor de raceweekenden met een sprintkwalificatie op het programma. De Alpine-coureur vindt namelijk dat de vrijdagkwalificatie anders zou moeten worden aangepakt. "Toen de FIA en de FOM aan het begin van het jaar het idee voor de sprintkwalificatie invoerden, had ik al mijn bedenkingen. De vrijdagkwalificatie is voor mij de sleutel voor het weekend, niet de sprintkwalificatie van zaterdag." Toch denkt de Spanjaard dat de actie op de baan de fans wel heeft goed gedaan.

 Meer actie

"Monza is net als Monaco", ging Alonso verder. "Je kunt vrijwel niet inhalen. De zaterdag zal er hetzelfde uitzien als de zondag." De Spanjaard beweerde, wanneer ze het standaard format voor de raceweekenden gebruiken, de bolides allemaal in de 'normaal gesproken' gevestigde volgorde zullen finishen. "We moet in weekenden als deze dus de vrijdagkwalificatie wat meer 'spicy' maken", zegt hij. "Op die manier heb je meer auto's uit de gewoonlijke rangschikking en krijg je, meer actie tussen verschillende teams."

Op de vraag of hij zijn stem vaker en luider zal laten horen over deze vernieuwende ideeën voor de raceweekenden lachte hij: "Ik hoop het, dat zeg ik gelukkig pas het hele daar door."

 

Lees meer: Max Verstappen: “Ging beter dan verwacht”

Lees meer: Bottas: “DRS-trein gaat inhalen lastig maken”

Lees meer: Top & Flop: Grand Prix van Italië VT2 en sprintkwalificatie

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden