Remembering Andrea de Cesaris

dec

Het is 31 mei, de geboortedag van één van de meest ongelukkige Formule 1-coureurs aller tijden, in het bezit van een handvol records die niemand wil hebben.

Andrea de Cesaris wordt op 31 mei 1959 in Rome geboren. Na een carrière in karts, Formule 3 en Formule 2 (bij het Project 4 team van Ron Dennis), debuteert De Cesaris in 1980 bij Alfa Romeo in de Formule 1. Hij vervangt aan het einde van het seizoen Vittorio Brambilla, maar de samenwerking blijkt geen succes. De Cesaris start twee keer en weet even zoveel keer de finish niet te bereiken.

Zijn eerste seizoen bij het Milanese team blijkt een voorbode voor de komende vijftien(!) jaar Formule 1. Die lange carrière dankt De Cesaris vooral aan zijn vader, die een hoge positie bekleedt bij Philip Morris en met Marlboro veel geld in de hobby van zijn zoon steekt. 

In 15 jaar en 208 Grands Prix rijdt De Cesaris voor een record aantal van 10 teams: Alfa Romeo, McLaren, Ligier, Minardi, Brabham, Rial, Scuderia Italia, Jordan, Tyrell en Sauber.

De Cesaris behaalt vijfmaal het podium en weet één keer van pole position te vertrekken, maar wint in 208 races niet eenmaal, een record. Van die 208 GP’s weet de Italiaan er 148 niet te finishen en ook dat is een record.

Vooral in de seizoenen ’86, ’87 en ’88 maakt De Cesaris het bont: vanaf de Australische GP eind 1986 tot en met de Canadese GP van 1988 valt hij 22 keer op rij uit, een record.

In 1987 valt De Cesaris uit in alle zestien races die hij start, een unicum. Toch krijgt hij dat jaar slechts 14 DNF’s (Did Not Finish) achter zijn naam en een derde (België) en achtste plaats (Australië). Op Spa-Francorchamps valt hij vlak voor de finish uit met een lege tank, maar wordt als derde gekwalificeerd:

https://www.youtube.com/watch?v=H7gwAupv4iU

In Adelaide gaat hij in de laatste ronde van de baan. 

In zijn enige jaar bij een topteam (1981, McLaren) schrijft De Cesaris (bijnaam De Crasheris) maar liefst tien auto’s af, indrukwekkend als je bedenkt dat hij in dat jaar aan 14 Grands Prix meedoet.

Ondanks zijn reputatie als brokkenpiloot is De Cesaris een graag geziene figuur in de paddock. De Italiaan zou vandaag 57 jaar oud zijn geworden, ware het niet dat hij op 5 oktober 2014 geheel in stijl bij een motorongeluk om het leven komt.

Foto: Facebook

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden