Andrea Stella over 2024-seizoen: "Rondetijden gaan niet veel sneller worden"

Andrea Stella

De Formule 1 gaat alweer haar derde jaar in met de ground effect-regels. Deze regels werden in 2022 ingevoerd, wat betekent dat deze generatie F1-auto's alweer haar derde jaar ingaan. Volgens McLaren-teambaas Andrea Stella zal het daardoor een stuk lastiger worden om de auto's door te ontwikkelen, wat ten koste zal gaan van de rondetijden.

Het ground effect keerde in 2022 na tientallen jaren weer terug in de Formule 1. Gedurende de twee jaar met de nieuwe generatie auto's heeft het team van McLaren veel ups en downs gekend, met name afgelopen seizoen. De renstal uit Woking ving het 2023-seizoen aan als een van de teams uit de achterhoede, maar bracht halverwege het seizoen - tijdens de GP van Groot-Brittannië en GP van Oostenrijk - grote updates, waardoor het een grote stap voorwaarts wist te zetten. Lando Norris en Oscar Piastri konden bijna constant meestrijden om de podiumplaatsen, met als kers op de taart de overwinning van Piastri tijdens de sprintrace in Qatar.  

Stella: "Rondetijden gaan niet veel sneller worden met deze reglementen"

Op weg naar het derde jaar met de huidige generatie F1-auto's, gelooft McLaren-teambaas Andrea Stella dat de F1-teams te maken gaan krijgen met een afnemend rendement op de aerodynamica-ontwikkeling. En dit zal volgens hem ook ten koste gaan van snellere rondetijden. "Dit jaar gaan we, denk ik, voor het eerst zien dat de rondetijden niet heel veel sneller gaan worden. Dat gaat voor het eerst sinds de nieuwe regels zo zijn", vertelt de Italiaan tegenover Motorsport.com.

"Twee jaar lang hebben we vooruitgang gezien, vooral de aerodynamische ontwikkeling, die behoorlijk steil was. Maar nu verwacht ik dat tegen het einde van het seizoen het moeilijker zal worden voor ontwerpers om een zeer hoog ontwikkelingsniveau vast te houden. Dit is de reden waarom we, zoals ik al eerder zei, competitief kunnen zijn als we het ontwikkelingstempo van de afgelopen twaalf maanden kunnen vasthouden", stelt de Italiaan.

Tekst gaat verder onder deze foto.

14-sunday-yasmarina-2023

(Bron: Pirelli)

"Budgetplafond en aerodynamische beperkingen zullen de rest doen"

McLaren eindigde na een ijzersterke tweede seizoenshelft, die werd ingezet na de grote updates, nog knap op de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. Een van de grote updates van het team uit Woking was het overnemen van de ophangingskeuze van de RB19, de bolide waarmee Red Bull Racing 21 van de 22 Grands Prix wist te winnen. Maar nu zich grotendeels achter de Red Bull-filosofie hebben geschaard, verwacht Stella dat de kloof tussen de teams nog kleiner zal worden. 

Daarnaast hoopt de Italiaan dat de budgetcap en de aerodynamische testbeperkingen, die de ontwikkelingsstrijd beperken en op basis van de eindstand van het constructeurskampioenschap van 2023 zijn bepaald, de rest zullen doen om alle teams dichter bij elkaar te brengen. "Hopelijk gaan we het effect van de budgetcap zien. Dat zou goed voor de sport zijn", aldus de McLaren-teambaas. "Ook de aerodynamische testbeperkingen moeten daarbij hun steentje bijdragen. Hoe hoger je in het kampioenschap eindigt, hoe minder aerodynamische tests je kan uitvoeren. Hopelijk krijgen we met deze regels een gelijker speelveld en wordt de sport leuker en competitiever."

 

Lees ook: Ricciardo en Tsunoda tevreden met eerste testrit VCARB 01

Lees ook: Fernando Alonso noemt beperkt aantal testdagen oneerlijk

Lees ook: McLaren presenteert MCL38 voor 2024-seizoen

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden