Armstrong wint eerste Formule 2-sprintrace Saoedi-Arabië

01-Marcus-Armstrong-DAMS-C-Formula-Motorsport-Limited

Marcus Armstrong heeft de eerste sprintrace van het Formule 2-weekend in Saoedi-Arabië gewonnen. Armstrong vertrok vanaf de tweede plek en wist polesitter Liam Lawson in te halen bij de start. Lawson werd uiteindelijk tweede voor Jüri Vips. Bent Viscaal werd tiende en mag tijdens de tweede sprintrace vanaf pole position starten.

De eerste race op het Jeddah Corniche Circuit is afgelopen! De Formule 2-sprintrace werd verreden over 20 rondjes en werd uiteindelijk gewonnen door Marcus Armstrong. Hij startte vanaf de tweede plek met Liam Lawson op pole position. Armstrong had een betere start en wist Lawson meteen in te halen. Daarachter wist Ralph Boschung de derde plek te behouden.

Achterin het veld ging het mis bij de start. Guilherme Samaia werd aangetikt door Clement Novalak en Samaia schoot recht over de apex. Tijdens de spin nam hij Marino Sato mee en zowel Samaia als Sato viel uit door de crash. De twee bolides stonden op een vervelende plek stil en de safety car werd de baan op gestuurd.

Racepace

Aan het einde van de derde ronde kwam de safety car naar binnen en mocht Armstrong de race herstarten. Hij wist de leiding te behouden en ook achter hem veranderde er niet veel aan de volgorde. Wederom ging het achterin het veld mis. Nummer twee van het kampioenschap, Guanyu Zhou, kwam in aanraking met Christian Lundgaard waardoor Zhou spinde. Door de spin moest Zhou de pits in omdat zijn voorvleugel scheef hing.

Na een kortstondige virtual safety car vanwege wat debris van de bolide van Zhou kon de race worden hervat. Op het nieuwe circuit was het maar de vraag of de coureurs konden inhalen en al snel werd duidelijk dat het zeker mogelijk is. Ronden lang waren Bent Viscaal en Dan Ticktum in gevecht voor de elfde plek. Na flink wat duw- en trekwerk wist Ticktum de Nederlander in te halen. Echter was dit op een illegale manier, hij verliet de baan en hij moest Viscaal de plek teruggeven.

Vooraan het veld wist Armstrong een klein gaatje te trekken naar Lawson. Boschung, die de race als derde begon, viel compleet terug en werd door bijna iedereen ingehaald. Vooral in bocht 1 en in bocht 27 wisten de coureurs een succesvolle inhaalactie te maken op Boschung. Na veertien ronden was Boschung teruggevallen naar de twaalfde plek. In diezelfde ronde crashte Theo Pourchaire in bocht 13, waar ook Charles Leclerc de muur in ging tijdens VT2. Door de crash van de jonge Fransman kwam er wederom een safety car de baan op.

Reversed grid pole voor Viscaal

Met nog drie ronden te gaan mocht Armstrong voor de laatste keer de race hervatten. Er veranderde weinig aan de top-10. In de voorlaatste ronde wist Jehan Daruvala op spectaculaire wijze in dezelfde bocht zowel Piastri als Lundgaard in te halen voor de zesde plek. Armstrong wist Lawson achter zich te houden en won de race. Het is de eerste overwinning voor het team van DAMS dit seizoen.

Nederlander Bent Viscaal finishte de race als tiende en krijgt daarmee de reversed grid pole position voor de tweede sprintrace. Deze race zal zaterdagavond 19.35 uur Nederlandse tijd verreden worden. Hoe deze race verliep, lees je na afloop bij Grand Prix Radio.

Lees ook: Einde Formule 2-seizoen voor Richard Verschoor

Lees ook: Bent Viscaal na P2 in Formule 2: “Was door het dolle heen”

Lees ook: Formule 1 brengt bijzonder eerbetoon na overlijden Sir Frank Williams

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen