Ayrton Senna en de kerstman in New York

Ayrton_Senna_da_Silva_1960-1994

Deze anekdote komt uit het 1989-hoofdstuk van het boek Ayrton Senna, Leven en carrière van ‘s werelds beste coureur van Olav Mol en Erik Houben.

Voor kerstmis is Ayrton Senna altijd teruggereisd naar Brazilië. Het is winterstop in de Formule 1, maar heerlijk zomer in Brazilië. In 1988 is het feest: Ayrton heeft zijn eerste wereldtitel veroverd en is verliefd op de populaire Xuxa. In 1989 is het echter een drama: hij heeft zijn titel verloren en ook Xuxa lijkt hij kwijt te raken.

December 1988. Ayrton Senna is terug in São Paulo en Xuxa (uit te spreken als ‘Soesja’) Meneghel is zijn nieuwe liefde. Ze is 25 als ze de dan 28 jarige Ayrton leert kennen, en op dat moment is ze veel populairder in Brazilië dan hijzelf. De blondine presenteert iedere morgen het kinderprogramma Xou da Xuxa op de grootste Braziliaanse tv-zender Globo, en met de cd’s met liedjes van datzelfde programma is ze op momenten de bestverkopende artiest in heel Zuid Amerika. De Franse krant Líbération zet haar zelfs in de top tien van meest invloedrijke vrouwen van 1987, een rijtje waar ook de Engelse premier Margaret Thatcher in staat.

Ayrton heeft via een vriend het telefoonnummer van Xuxa achterhaald, en zij blijkt ook wel interesse te hebben om hem een keer te ontmoeten. Xuxa’s agenda staat tjokvol, maar het lukt om een etentje af te spreken, dat gevolgd wordt door een dag in Ayrtons nieuwe strandhuis. Een paar dagen later verschijnt Ayrton ook in het tv-programma van Xuxa. Met luid applaus en gejuich wordt hij ontvangen, en te midden van een menigte kinderen vraagt Xuxa hem: "Wat wil je als cadeautje voor kerstmis?" Ayrton is even stil en giechelt dan hardop: "Eh, dat kan ik hier maar beter niet zeggen." Xuxa wijst op haar wang en er volgt een onhandige zoen van de wereldkampioen, die duidelijk verlegen is. Xuxa niet, ze straalt. Het publiek en tientallen miljoenen kijkende kinderen en hun families vinden het een prachtig sprookje: twee van de grootste beroemdheden van het land zijn verliefd op elkaar.

Een hectisch F1-seizoen volgt met een harde strijd op en naast de baan met McLaren-teamgenoot Alain Prost, waarin de Fransman aan het langste einde trekt. Terug in Brazilië volgt in december de volgende teleurstelling: de relatie met Xuxa lijkt ten einde te lopen. Ze houden veel van elkaar, maar hun agenda’s zijn onmogelijk te combineren tot een echt gezamenlijk leven. In hun vak opereren ze allebei aan de top, en dat willen ze blijven doen. Voor de buitenwereld lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn, maar dat komt vooral door de mooie plaatjes van de Europese zomer waarop Xuxa met Ayrton straalt tussen de internationale jetset, bijvoorbeeld bij de Grand Prix in Monaco. Ayrton heeft Xuxa zelfs een keer ten huwelijk gevraagd, maar ze twijfelt, omdat ze niet weet of ze hem wel kan vertrouwen met andere vrouwen.

Met kerstmis is Xuxa in New York, en Ayrton wil haar daar opzoeken, ook al weet hij nog niet waar zij precies verblijft. Hij heeft kort daarvoor een privévliegtuig gekocht, een zestien meter lange British Aerospace 125-800A,14 en hij besluit om met twee piloten naar New York te vliegen.

In Ayrton. O herói revelado onthult Ayrtons vriend Antonio Braga later wat er dan gebeurt: al bellend heeft Ayrton inmiddels via vrienden achterhaald dat Xuxa in een huisje in de chique Hamptons verblijft, en hij bedenkt een plan. Xuxa hoort de deurbel en opent de voordeur. Er staat een kerstman, en ze ziet al snel wie er onder die witte baard schuilt. Ze weet niet wat haar overkomt, maar is keihard: "Wat doe jij hier? Ik heb je niet gebeld. Alsjeblieft, ga weg. Je komt hier niet binnen." Ayrton legt zich erbij neer; het is over en uit. Hij vliegt teleurgesteld terug naar Brazilië.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden