Azerbeidzjan wil nieuw contract en andere racedatum

0005

De organisatie van de Grand Prix van Azerbeidzjan wil met Liberty Media rond de tafel om het contract tussen beide partijen open te breken. De 10-jarige verbintenis werd in 2016 nog door Bernie Ecclestone uitonderhandeld, en bevat een clausule waarin staat dat beide partijen er eventueel na vijf jaar van af kunnen.

Race-promotor Arif Rahimov wil niet helemaal van het contract af, maar wel onderhandelen over de inhoud. Als relatieve nieuwkomer op de kalender betaalt Azerbeidzjan een van de hoogste startgelden voor de organisatie van een Formule 1-race. Gemiddeld betalen de Europese GP’s zo’n 30,5 miljoen dollar per jaar om een race te mogen organiseren. Buiten Europa ligt dat bedrag op gemiddeld $40 miljoen. Baku zou echter trapsgewijs naar een ‘fee’ van $60 miljoen per jaar gaan.

Rahimov hoopt op een verlaging: “We zouden graag terug willen naar het gemiddelde voor de races buiten Europa. Dat is niet het enige wat we willen bespreken. Het gaat ook om de andere commerciële voorwaarden in het contract.” Ook zou men in Baku terug willen naar juni, de oorspronkelijke plaats op de kalender: “Nu we in april racen moeten we al in de winter met de voorbereidingen beginnen, gezien het slechte weer is dat niet echt effectief. Idealiter zouden we in juni willen racen.”

De GP van Azerbeidzjan is overigens een financieel succes: accountant PricewaterhouseCoopers berekende onlangs dat het land netto $280 miljoen aan de eerste twee edities heeft overgehouden.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen