33-sunday-sakhir

Met een slomere bolide dan Red Bull toch de race naar je toe trekken. Mercedes wist het te flikken in Bahrein. Door een dubbele vroege pitstop voor Hamilton wisten ze de jagende Verstappen af te stoppen. Maar hoe hebben ze dit precies gedaan? Grand Prix Radio legt het uit.

Mercedes wist het van tevoren: ze zijn slomer dan de Red Bull. Dit weerhield hen er echter niet van alles uit de (tactische) kast te halen voor een zwaarbevochten overwinning. Onder andere de pitstops en de bandenkeuze voor beide heren van Mercedes waren zeer gestructureerd gepland, ook al had één van de twee coureurs van het Duitse team hier uiteindelijk maar profijt van.

Bandenstrategie

Precisie en geduld. De twee factoren die voor Lewis Hamilton erg van toepassing waren in Bahrein. Met een minder snelle auto dan je concurrent de race winnen, door tactisch handelen en hard rijden, uitgaande van eigen kracht. Dit is wat Mercedes en Hamilton voor elkaar hebben gekregen. Hoe? Bandenkeuze. Met in het achterhoofd houdend de snellere Red Bull, heeft Mercedes ervoor gekozen de harde compound banden niet te gebruiken in de vrije trainingen en kwalificatie. Dit was een bewuste keuze, omdat ze wisten dat dit de snelste compound band van het weekend zou zijn. De twee niet gebruikte harde bandensets zouden ze op deze manier kunnen gebruiken voor de laatste twee stints van de race. Door het gebruiken van de zachtste compound bij de trainingen en kwalificatie namen ze wel het risico een extra bandenset te moeten gebruiken, mochten er gele of rode vlaggen ontstaan tijdens kwalificatiesessies. Zo hielden ze maar één set zachte compound banden over voor Q3 om hun beste tijd mee te rijden.

Red Bull koos ervoor Verstappen te laten rijden op enkel één nieuwe set hards en één nieuwe set mediums. Hiermee wisten ze dat de medium band langzamer was op dit circuit en minder lang meeging dan de harde band. Daarentegen hadden ze tijdens de trainingen de tijd om deze banden beter te leren kennen. In combinatie met een snellere auto zou Max Verstappen het moeten kunnen winnen tegen beide Mercedessen.

Lewis-Hamilton-wint-Bahrein-GP-700x460
Lewis Hamilton wint Bahrein GP 2021 - Sunday - LAT Images

Precisie en geduld

De juiste baanposities veroveren en deze verdedigen, dat is wat Mercedes deed in de race. Door twee vroege pitstops te maken en zo Hamilton terug te laten komen in grote ruimtes op de baan, positioneerden ze zich tactisch sterk tegenover de jagende Red Bull van Verstappen. In open lucht is de Mercedes namelijk nog steeds snel. Dit zorgde ervoor dan Max Verstappen grote gaten dicht moest rijden om überhaupt tot een aanvalspoging te komen. Door vroeg mee te gaan met pitstops van andere teams, zorgde Mercedes voor een bandenvoordeel ten opzichte van Red Bull, omdat de degradatie van de banden erg groot is op de baan van Bahrein. Hiermee schoven ze de aanvallende Max Verstappen in een verdedigende positie, door nog een pitstop te moeten maken naar nieuwe banden, terwijl Mercedes en Hamilton al nieuwe banden hadden.

Tactieken-Mercedes-700x467
Lewis Hamilton P1 - 2021 Bahrain Grand Prix, Sunday - Sebastian Kawka

Knecht Bottas

Nog een voordeel voor Mercedes. Twee auto's tegen één. Zowel Hamilton als Bottas konden ingezet worden om Max Verstappen te weerhouden van een makkelijke zege. Door langer te wachten met Bottas naar binnen halen zorgen ze ervoor dan Verstappen op deze pitstop van Bottas moest reageren, om het gat met Hamilton gelijk te houden en een aanval van de andere Mercedes af te slaan. Dit gaf Hamilton de gelegenheid op ongeveer even oude banden als Verstappen de laatste stint in te gaan, waardoor Verstappen minder voordeel zou hebben van de harde compound band. Doordat Verstappen moest jagen, zouden zijn banden sneller slijten, wat Hamilton nogmaals een voordeel gaf. Naar toe rijden is één, inhalen is twee. Dat blijkt ook in Bahrein maar weer. Hoewel Verstappen meteen zijn inhaalpoging waagde, zorge de gesleten banden voor weinig grip en moest hij door een tactisch verdedigende Hamilton wijd de baan af sturen.

Deze tactische keuzes met zowel de banden, de pitstops als het gebruik van Bottas maakte Mercedes van de underdog, het team om te verslaan. Deze keer pakte het goed uit voor de Silver Arrows, maar gaat dit het hele jaar goed komen, of komt Red Bull met net zo'n tactisch strijdplan om de hoek kijken in de komende races?

Lees meer: Lewis Hamilton: “Max had langer moeten wachten”

Lees meer: GP Bahrein: Lewis Hamilton wint, Verstappen tweede

Lees meer: Top & Flop: Grand Prix van Bahrein de race

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden