Bernie Ecclestone, baas voor onbepaalde tijd

Bernie_Ecclestone_F1

44 jaar geleden kocht Bernie Ecclestone het Brabham Formule 1-team en runde dat vijftien jaar lang. Intussen ging hij ook met zijn goede vriend Max Mosley de bond van de constructeurs slimmer en zakelijke organiseren, waar uiteindelijk een miljardenbedrijf uit ontstond. Ecclestone maakte Formule 1 tot een van de meest bekeken en meest winstgevende sportcompetities ter wereld. En de 85-jarige baas laat het voorlopig nog niet los.

Big business

Formule 1 is big business. Afgelopen week werden in Engeland de televisierechten voor 2019 tot en met 2024 verkocht voor circa € 1,25 miljard. De helft van dat geld is voor de Formula One Group, de eigenaar van de Formule 1. De andere helft wordt verdeeld over de teams op basis van de prestaties in het wereldkampioenschap en een paar extra historische afspraken. Ferrari krijgt bijvoorbeeld los van de prestaties ieder jaar een paar miljoen extra. 

Bernie Ecclestone heeft een geldmachine met een omzet van € 1,5 miljard per jaar gebouwd op basis van een strakke televisieshow die vanaf circuits wereldwijd wordt uitgezonden. Op het hoogtepunt in 2008 keken er 600 miljoen mensen naar. De laatste jaren is dat aantal gedaald richting 425 miljoen, onder meer omdat het in verschillende landen achter de betaalmuur is gegaan. De fans zijn daar niet allemaal even blij mee, maar de aandeelhouders en de teams varen er wel bij. Het is en blijft een business waar veel mensen van eten, waarvan sommige heel veel.

Opvolging

Dat is ook een beetje wat er op de achtergrond speelt, waar het gaat om de opvolging van Bernie Ecclestone als chief executive van de Formula One Group. Die opvolging kan aan de orde komen als de grootste aandeelhouder in de Formule 1, investeringsmaatschappij CVC met 35,5% van de aandelen, haar belang gaat verkopen. Een nieuwe aandeelhouder zou wel eens een ander dan Ecclestone naar voren kunnen schuiven. Ecclestone, ooit zelf de grootaandeelhouder, heeft zelf nog maar iets meer dan 5% van de aandelen en samen met zijn ex-vrouw en kinderen bijna 14%. 

De oude baas zegt in een interview vandaag met het Britse blad The Daily Star dat hij de kans had om aandelen terug te kopen van CVC, maar daarvoor heeft bedankt. "Ik ben gelukkig met het aandeel dat ik nu heb. Ik zou min of meer alle aandelen moeten kopen, zodat er geen democratie meer is, maar dat moet ik niet willen", aldus de 85-jarige baas. Hij wil wel dat iemand hem een deel van zijn werk uit handen neemt en ook CVC wil dat hij een opvolger zoekt voor het geval hij er niet meer zou zijn.

Ecclestone daarover: "Er is een aantal mensen waar ik tevreden mee zou zijn en heb hun namen voorgesteld, maar die wilde ze niet hebben." Eén van die namen was die van zijn vriend Flavio Briatore, maar die heeft een te grote smet op zijn blazoen sinds hij als Renault-teambaas Nelson Piquet junior in Singapore liet crashen ten faveure van een Grand Prix-zege voor Fernando Alonso.

Bernie tot slot: "Mijn visie op het leven en het zakendoen is simpel: doe je uiterste best om er een succes van te maken en blijf betrokken, en anders moet je wegwezen. Maar ondanks wat tegenvallers en het niet terugkopen van de aandelen ga ik nu nergens heen, nou ja, nòg niet."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden