Bird wint tweede E-Prix New York, Frijns knap 8ste

1-EPS711_184204_W6I3694

Sam Bird heeft de tweede E-Prix van New York gewonnen. De Jaguar Racing-coureur controleerde de race en wist uit de problemen te blijven. Nick Cassidy en António Félix da Costa kwamen als tweede en derde over de finish. Nederlander Robin Frijns reed een goede inhaalrace en finishte als achtste.

Sam Bird kwam meteen goed weg vanaf pole position. Achter hem had Mitch Evans het een stuk lastiger. Hij startte op de vuile kant, kwam niet lekker weg en moest hard verdedigen tegenover Nick Cassidy. De Jaguar Racing-coureur wist zijn tweede plek met moeite vast te houden. Ook Sérgio Sette Câmara pakte, vanaf de vijfde plek, een plekje bij de start.

Eerste uitvaller: Jean-Éric Vergne

Meteen na de start werd de race alweer geneutraliseerd. De auto van Jean-Éric Vergne stond stil op de baan, waardoor de safety car de baan op gestuurd werd. De auto van de Fransman was al snel weggehaald waarna de race hervat werd. René Rast moest vlak daarna de pits in wegens een lekke band. Tom Blomqvist kreeg ondertussen een drive through-penalty voor power overuse.

De eerste attack modes werden al snel geactiveerd door verschillende coureurs in de hoop zo plekken goed te maken. Edoardo Mortara, toen nog gedeeld leider in het kampioenschap samen met Robin Frijns, probeerde Jake Dennis in te halen. Dat ging echter mis. De ROKiT Venturi Racing-coureur maakte een foutje en kwam kortstondig stil te staan op de baan en verloor veel posities. Pijnlijk voor de leider in het kampioenschap.

Druk op de schouders van Evans

Gedurende de race volgden er nog een aantal straffen. Zo kreeg Oliver Rowland een penalty van vijf seconden voor het veroorzaken van een botsing. Daarnaast kreeg Joel Eriksson een drive through-penalty voor overpowering during regen. Dat heeft ermee te maken dat je niet te veel power mag gebruiken als je energie aan het regenereren bent.

Het is Bird die de race controleerde voor zijn teamgenoot Evans. Envision Virgin Racing-coureur Cassidy probeerde er ondertussen alles aan te doen om Evans in te halen, maar makkelijk ging dat zeker niet. Er ontstond plots weer kortstondig geel. Deze keer waren Lucas Di Grassi en Sébastien Buemi elkaar letterlijk en figuurlijk tegengekomen. Di Grassi kreeg daar later een straf van tien seconden voor.

Het gevecht voor de tweede plek was enorm spannend. Achter Evans was namelijk een treintje van coureurs ontstaan met Cassidy als leider van de aanval. António Félix da Costa rook die tweede plek echter ook en Pascal Wehrlein en André Lotterer sloten ook aan. Enorm veel druk op de schouders van Evans om zijn tweede plek vast te houden.

Knappe inhaalrace Frijns

Plots ging het echter mis met Evans. Hij leek door eigen toedoen de muur te raken en werd vervolgens ingehaald door Cassidy, Da Costa, Wehrlein en Lotterer. Uiteindelijk werd het verlies alsmaar groter. De bolide leek geen snelheid meer over te hebben en kwam als dertiende over de finish. Zijn teamgenoot, Sam Bird, won de race gevolgd door Nick Cassidy en António Félix da Costa.

Formule E / New York / 2021
Foto: FIA Formula E

De Nederlander Robin Frijns reed een knappe inhaalrace. De Envision Virgin Racing-coureur startte als eenentwintigste en kwam als achtste over de finish. Nyck de Vries kende een slechte race. De coureur, die rijdt voor Mercedes-EQ Formula E Team, ging als tweeëntwintigste van start en finishte als achttiende.

Kampioenschap

Voor het kampioenschap betekent de uitslag van de tweede E-Prix van New York dat alles nog steeds onverminderd spannend is. Sam Bird is de nieuwe leider in het kampioenschap met 81 punten. Het gat naar de rest van de coureurs in de top-10 is echter klein. Zo staan António Félix da Costa en Robin Frijns tweede en derde met allebei 76 punten. Nyck de Vries is inmiddels verder naar beneden gezakt in de strijd om het kampioenschap. De Nederlander staat op de tiende plaats met 59 punten.

De volgende races van het Formule E-seizoen, Ronde 14 en Ronde 15, zullen verreden worden in Londen, Groot-Brittannië op 24 en 25 juli. Ook dan volg je de actie live bij Grand Prix Radio.

Lees ook: Günther wint eerste Formule E-race New York

Lees ook: Robin Frijns: “Punten pakken belangrijkste in New York”

Lees ook: Formule E onthult 2022-kalender met Vancouver en Kaapstad

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden