Bottas op poleposition in Brazilië, Verstappen naar P4

M142477

Valtteri Bottas reed zich naar de poleposition voor de Grand Prix van Brazilië. In een spannende slotfase was hij Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen net te snel af. Terwijl Max Verstappen een keurige P4 liet noteren gingen alle ogen uit naar Lewis Hamilton. De viervoudig wereldkampioen zette zijn wagen in de eerste run in de bandenstapels.

Crash Hamilton in Q1
Onder een donker wolkendek waren het in Q1 direct Hamilton en Bottas die van de topteams naar buiten doken. En daar ging het vrijwel vrijwel gelijk mis. Lewis Hamilton verloor in bocht nummer zeven de controle over zijn wagen en ramde de bandenstapels. Doordat zijn linker voorwiel afbrak was het einde oefening voor de viervoudig wereldkampioen. Voor de wedstrijdleiding was dit genoeg reden voor code rood en de kwalificatiesessie werd stopgezet. Hamilton, die voor het eerst sinds de kwalificatie van de Grand Prix van België in 2016 niet verder kwam dan Q1, stak de hand in eigen boezem: “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid hiervoor. Ik had dit beter moeten doen”. Pijnlijk voor de Brit omdat hij het hele weekend juist zo ijzersterk voor de dag kwam.

Toen de baan eenmaal was ontdaan van de brokstukken ging de kwalificatie weer verder. De overgebleven coureurs begonnen vrijwel allemaal op de supersoftband aan hun eerste kwalificatiesessie. Alleen Vettel en Raikkonen kozen voor de softband. Aan de kop van het veld maakte vooral Felipe Massa indruk. Op eigen bodem wurmde hij zich met zijn Williams tussen de gevestigde orde naar een knappe vierde positie. Alleen Raikkonen, Bottas en Vettel moest hij voor zich dulden. De Nederlander Max Verstappen reed zich naar P5, maar zijn Red Bull voelde niet helemaal goed aan. Over de boordradio meldde hij: “Er is echt iets niet goed met mijn motor. Als ik terugschakel voelt het niet lekker.” Nadat de tijd was verstreken van het eerste deel van de sessie konden naast Hamilton ook Wehrlein, Gasly, Stroll en Ericsson zich naar de kleedkamer begeven.

Vettel snelste in Q2
In Q2 zette Bottas direct de toon door naar de snelste tijd van het weekend te rijden: 01:08:901. Omdat de race moet worden gestart op de band waarmee je in deze sessie rijdt, reed iedereen op de supersoftband. Iedereen behalve Ricciardo. De Australiër hangt een gridpenalty boven het hoofd en door nu te kiezen voor de softband, hoopt hij een met een andere tactiek morgen meer winst te behalen tijdens de race. In de slotseconden van de sessie stootte Vettel Bottas van de eerste plek met een 01.08.494. En terwijl Verstappen de sessie als derde afsloot konden Ocon, Grosjean, Vandoorne, Magnussen en Hartley het toneel verlaten.

Regendruppels in Q3
In de laatste en allesbeslissende sessie gingen de heren coureurs er eens goed voor zitten. Bottas verbeterde de tijd van Vettel in Q2 en zette de snelste tijd neer, maar de Duitser liet zich niet het kaas van het brood eten en stelde gelijk weer orde op zaken. Na de eerste run begon het ineens te druppelen op het circuit Autódromo José Carlos Pace. De coureurs besloten met nog minder dan twee minuten op de klok nog eenmaal de jacht te openen op de snelste tijd van Vettel. De regendruppels waren niet van dien aard dat ze roet in het eten konden gooien. Sterker: in de slotseconden was het Bottas die de pole alsnog afsnoepte van de Duitser. De Fin was met een 01.08.322 naast Vettel ook Raikkonen en Verstappen te snel af.

https://twitter.com/F1/status/929396361866502144

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen