Coureurs boycotten social media vanwege online haat

WilliamsF1_42286_HiRes

George Russell, Lando Norris, Lewis Hamilton en Esteban Ocon hebben laten weten dit weekend geen social media te gebruiken. De coureurs steunen hiermee een initiatief van voetbalclubs en spelers uit Engeland. De boycot zal van donderdagmiddag tot en met maandag duren en is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor haat op social media.

Tijdens de persconferentie in Portugal sprak Hamilton al over het initiatief. "Racisme is duidelijk nog steeds een probleem. Socialmedia-platforms moeten meer doen om dit te bestrijden", stelde de Brit. "Er zijn bijvoorbeeld algoritmen en ze kunnen dingen zien en stappen ondernemen om een ​​anti-racistische samenleving te creëren, en dat is waar we naar toe moeten." Het is volgens de Mercedes-coureur onbegrijpelijk dat de Formule 1 als geheel geen deel uitmaakt van het initiatief.

Bijval Russell en Norris

Inmiddels hebben ook Williams-coureur George Russell, McLaren-coureur Lando Norris en Alpine-coureur Esteban Ocon aangegeven de boycot te steunen. Het drietal erkent dat ook zij regelmatig te maken krijgen met online haat. "Ik vind het belangrijk om de social-mediaboycot te steunen, want er is veel te veel online haat, negativiteit en racisme", vertelt Russell in een filmpje op zijn Twitterpagina. "Ik heb het gevoel dat het onze verantwoordelijkheid is om zo veel mogelijk bewustzijn voor dit probleem te creëren. Niet alleen voor online haat in de sportwereld, maar voor online haat in het algemeen. We moeten positiviteit verspreiden."

Ook Norris zal deelnemen aan de boycot. Volgens hem is er nog altijd veel te veel haat online en moeten socialmedia-platforms er meer aan doen om dat tegen te gaan. "Je verstoppen achter je toetsenbord is niet oké. Genoeg is genoeg", schrijft de Brit. Ook Esteban Ocon roept socialmedia-platforms op meer te doen om de haat online tegen te gaan. "Online haat moet stoppen", schrijft hij.

Inmiddels heeft ook de Formule 1 via Twitter gereageerd. "We zetten ons in om elke vorm van racisme te bestrijden. We gaan door met het melden van elk incident van online haat en we moedigen onze fans aan hetzelfde te doen." Naast de reactie van de Formule 1 komen er met de minuut meer steunbetuigingen bij. Zo zullen ook Formule E-coureurs, mediaorganisaties, voetbalclubs als Ajax en de PDC (The Professional Darts Corporation) het initiatief steunen.

Initiatief voetbalwereld

De social-mediaboycot is in het leven geroepen door spelers en voetbalclubs uit Engeland. Samen met organisaties als de FA, Premier League en de FA Women's Super League, hebben ze bekendgemaakt een social-mediaboycot van vier dagen in te voeren. Dit doen ze om een statement te maken tegen bedreiging, belediging, racisme en haat op social media.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Portugal

Lees ook: Turkije vervangt Canada op F1-kalender

Lees ook: Hamilton hint op nog een jaar Formule 1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden