BREAKING: Brake ducts Racing Point illegaal verklaard

Eev2ipPXkAAZo7m

Na weken gevuld met protesten en uitspraken over de Racing Point-bolide, die een exacte kopie van de Mercedes-bolide van vorig jaar zou zijn, hebben de stewards eindelijk uitspraak gedaan. Renault is in het gelijk gesteld en de brake ducts van de Racing Point-bolide zijn illegaal bevonden.

De uitspraak van de stewards is het gevolg van meerdere protesten die door het team van Renault tegen de Racing Point zijn ingediend. Ook teams als Red Bull, Ferrari en McLaren gaven al aan meer duidelijkheid te willen over hoever je kunt gaan in het 'namaken' van andere bolides.

Boete en inleveren WK-punten

Vanochtend lieten de stewards weten dat het protest van Renault tegen de Racing Point-bolides van Perez en Stroll gegrond is. Als gevolg daarvan zal het team van Racing Point €200.000 euro boete per bolide moeten betalen. Dat komt dus neer op een totale boete van €400.000 euro. Ook zal het team 7,5 WK-punt aftrek krijgen per auto, wat neerkomt op een totale aftrek van 15 WK-punten. Verder krijgt het team reprimandes voor de Grand Prix van Hongarije en de eerste Grand Prix van Groot-Brittannië. Deze straf van €400.000 euro en 15 WK-punten geldt voor het gebruiken van de brake ducts voor het hele seizoen.

MS1_3159-large-700x467
(c) Racing Point

Bestraffen

Racing Point hoeft de brake ducts van haar bolides niet aan te passen. De stewards stellen namelijk dat de focus van de overtreding ligt in de ontwerpfase van de brake ducts. Deze fase is ver voor de eerste Grand Prix van Stiermarken afgerond.

Daarnaast is het volgens de stewards onmogelijk om van Racing Point te verwachten dat ze de brake ducts opnieuw ontwerpen en maken. De stewards stellen 'dat Racing Point daarvoor af zou moeten leren wat ze al weten' en dat is niet realistisch. De boete van 400.000 euro wordt dan ook gezien als manier om het voordeel dat Racing Point kan hebben opgebouwd, te bestraffen.

Lees ook: Hülkenberg rijdt ook tweede GP Groot-Brittannië voor Racing Point

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden