Zhou naar Alfa Romeo in 2022, Giovinazzi verlaat F1

door Jacobine van den Berg
2021-Italian-Grand-Prix-Saturday

Alfa Romeo heeft bekendgemaakt dat Antonio Giovinazzi vanaf komend seizoen niet meer voor het Zwitserse team zal rijden. De Chinese coureur Guanyu Zhou neemt zijn plek bij het team over en zal samen met Valtteri Bottas de line-up voor 2022 vormen.

Antonio Giovinazzi zal aan het eind van dit seizoen, al over drie races dus, afscheid moeten nemen van de Formule 1. Het team van Alfa Romeo wilde helaas niet met hem verder en alle andere stoeltjes voor volgend jaar zijn al gevuld. "Afscheid nemen van een coureur is nooit makkelijk, zeker niet in het geval van Antonio, die al zo lang deel van ons team uitmaakt", laat teambaas Frédéric Vasseur weten in het statement van het team. Volgens hem zullen de mooie momenten samen gekoesterd worden en de slechte momenten gebruikt worden om van te leren, aangezien al deze momenten samen het team hebben helpen groeien. "We wensen Antonio het beste voor zijn toekomst na het 2021-seizoen, maar voordat het zo ver is hebben we nog drie races dit seizoen om samen goede resultaten te behalen en het seizoen sterk te eindigen."

Giovinazzi: "Als geld alles bepaalt, kan het meedogenloos zijn."

Voor Giovinazzi is zijn gedwongen vertrek bij het team en uit de Formule 1 natuurlijk erg zuur. Op social media heeft de Italiaan een mooie foto gedeeld van zijn aller eerste keer in een Formule 1-auto met daarbij de volgende tekst: "Formule 1 is emotie, talent, auto's, risico's en snelheid. Maar als geld alles bepaalt, kan het meedogenloos zijn. Ik geloof in de verrassing van een onverwacht resultaat, van grote en kleine overwinningen die iemand behaalt door zijn inzet. Dit was mijn eerste foto in een Formule 1-auto, de laatste moet nog gemaakt worden"

Zhou: "Dit is een doorbraak in de Chinese autosportgeschiedenis"

Inmiddels is bevestigd wat al veel langer gedacht werd: Guanyu Zhou neemt het stoeltje van Giovinazzi over in 2022. Hij wordt daarmee de teamgenoot van de eerder aangekondigde Valtteri Bottas. De Fin vertrekt na dit seizoen bij Mercedes. "Ik droomde er toen ik jong was al van om zo hoog mogelijk op te klimmen in een sport waar ik veel passie voor had en die droom is nu uitgekomen. Het is een voorrecht om mijn Formule 1-carrière te mogen starten bij zo'n iconisch team, dat in het verleden al veel jong talent naar de Formule 1 heeft gehaald", laat Zhou weten in een statement van Alfa Romeo. De coureur heeft het gevoel dat hij goed voorbereid is op de overstap en de uitdaging die de Formule 1 biedt. "Om de eerste Chinese Formule 1-coureur ooit te zijn is een doorbraak in de Chinese autosportgeschiedenis."

Voordat Zhou de overstap naar de garage van Alfa Romeo kan maken, zal hij eerst het Formule 2-seizoen sterk af willen sluiten. De Chinees staat momenteel namelijk op de tweede plek in het kampioenschap en zal er alles aan willen doen om met de F2-kampioenstitel op zak naar de Formule 1 te gaan. Zhou wordt de eerste Chinese coureur in de geschiedenis van de Formule 1 en daarmee zijn alle 20 zitjes voor het seizoen van 2022 nu officieel vergeven.

Lees ook: Olav Mol: “Wedstrijdleiding handelde in geest van wedstrijd”

Lees ook: Jeddah Corniche Circuit beschikbaar in Formule 1-game

Lees ook: Amber Brantsen naar Viaplay voor presentatie F1-uitzendingen

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden