F1 British Grand Prix: Thuiszege Hamilton na strategisch gevecht

Lewis_Hamilton_Mercedes_AMG_F1_British_Grand_Prix_2015

In een Grand Prix vol spektakel pakte Lewis Hamilton voor zijn thuispubliek de zege. Er ging een strategische gevecht aan vooraf met het WIlliams-team als grote verliezer. Max Verstappen schoot na een safetycar-periode van de baan en moest zijn race vroegtijdig beëindigen.

Twee Brazilianen schitterden bij de start. Felipe Nasr door zijn afwezigheid en Felipe Massa door een superstart. Nasr viel al stil tijdens de warm-up en verscheen ook niet meer terug op de baan.

Williams-coureur Massa kende een perfecte start en stak direct Hamilton en Rosberg voorbij. Teamgenoot Bottas leek aan te sluiten, maar moest genoegen nemen met P3, omdat Lewis Hamilton zich goed verdedigde. Nico Rosberg completeerde het eerste kwartet na ronde één. Niet veel later viel Lewis Hamilton leider Massa aan, maar verremde zich, waardoor Valtteri Bottas hem kon passeren voor P2.

Verder naar achteren ging het voor zowel Lotus als McLaren in de eerste ronde mis. Grosjean en Maldonado raakten elkaar en moesten allebei opgeven. Ook Alonso en Button maakten contact, waarbij Alonso alsnog verder kon na het wisselen van de neus.

De safetycar die dit opleverde duurde een paar ronden waarna Max Verstappen bij de herstart de fout inging en zijn auto in het grind parkeerde. Verstappen hierover: "Het was een rare crash. Mijn banden waren opgewarmd maar opeens brak de achterkant uit. Het is niet mijn weekend."

De race stabiliseerde zich enigszins met een top-vier Massa-Bottas-Hamilton-Rosberg rondenlang binnen de drie seconden van elkaar. Williams vaardigde vanaf de pitmuur teamorders uit. Bottas mocht Massa niet inhalen, wat achteraf een strategische fout leek. De Fin was duidelijk sneller dan de Braziliaan en had mogelijk afstand kunnen nemen met Massa als tijdelijke buffer achter zich. Het team besliste echter anders en het viertal bleef daardoor bij elkaar in dezelfde volgorde.

Lewis Hamilton was de eerste van de top-vier die een pitstop maakte om naar de hardere band te wisselen. Het bleek strategisch de juiste keuze. Nadat beide bolides van Williams en Mercedes nieuwe banden hadden gemonteerd, was het de wereldkampioen die de leiding had. Bottas en Massa hadden het nakijken en Rosberg bleef vierde.

De volgende uitvaller was Sainz in ronde 32. Hij parkeerde de Toro Rosso naast de baan, nadat hij op een prima puntenpositie reed achter Daniel Ricciardo. Niet lang daarna moest diezelfde Ricciardo ook opgeven. Hij parkeerde zijn auto in de pits.

Typerend voor Silverstone begonnen in de laatste twintig ronden de weergoden zich ermee te bemoeien. De bui bouwde zich heel langzaam op, waardoor er veel twijfel was over het juiste moment om te wisselen.

Ook hier kwam Mercedes als beste bovendrijven met een 1-2 voor Hamilton en Rosberg als resultaat. Williams bleek het minder te hebben ingeschat en Massa en Bottas zagen hoe  de vroeg gestopte Vettel voor hun neus de laatste podiumplaats wegkaapte. In die volgorde reed het veld naar de finish.

Fernando Alonso behaalde misschien wel moreel de grootste overwinning van vandaag. Voor het eerst dit jaar wist hij bij de eerste tien te finishen en scoorde daarmee ook zijn eerste punt in de nieuwe McLaren-Honda.

Uitslag Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië

P. Coureur
1 Hamilton
2 Rosberg
3 Vettel
4 Massa
5 Bottas
6 Kvyat
7 Hulkenberg
8 Raikkonen
9 Perez
10 Alonso
11 Ericsson
12 Merhi
13 Stevens
DNF Sainz
DNF Ricciardo
DNF Verstappen
DNF Maldonado
DNF Grosjean
DNF Nasr
DNF Button

Foto: Mercedes AMG F1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden