Brown: Formule 1 zit in zwaar weer, veranderingen noodzakelijk

Zak-Brown-artikel

Door de gevolgen van het coronavirus zit de Formule 1 in zwaar weer, aldus McLarens teambaas Zak Brown. Wil de F1 blijven bestaan, dan moeten er volgens hem zaken veranderen.

"Dit is potentieel desastreus voor de teams en als dat zo is voor veel teams - twee zouden al genoeg zijn - dan is dat zeer bedreigend voor de F1 als geheel," zei hij in gesprek met de BBC.

Problemen voorziet Brown vooral als teams verdwijnen. Zijn vrees is dat die gaten niet opgevuld gaan worden. "Denkende aan hoe lang het duurt voordat een F1-team op poten gezet is en gezien de economische en gezondheidscrisis waar we nu inzitten, denk ik niet dat mensen in de rij staan om teams over te nemen, zoals in het verleden altijd is gebeurd. Ik denk dat de timing niet slechter kan zijn. Dus ja, ik denk dat de F1 in een hele kwetsbare situatie zit."

Budgetplafond verlagen
De oplossing ligt volgens Brown in het verder verlagen van het budgetplafond. Vanaf 2021 mogen teams niet meer dan $150 miljoen (zo'n €138 miljoen) uitgeven, maar Brown stelt $100 miljoen voor als plafond. "Als we niet een heel strikt budgetplafond hanteren en sommigen denken dat ze nu heel veel moeten gaan investeren, omdat dat volgend jaar niet meer kan en ze krijgen dat geld niet terug, dan vragen zij zich af: waarom doen we mee? Niemand doet mee in de F1 alleen voor de cijfers."

In Grand Prix Radio's podcast spraken de gasten over de toekomst van de Formule 1. Die is hier terug te beluisteren.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden