190032_cina

Charles Leclerc finishte de Grand Prix van China een plaatsje lager dan waar hij de race was begonnen. De Ferrari-coureur startte in Shanghai vanaf de vierde plek, haalde direct na de start zijn teamgenoot Sebastian Vettel in en lag op podiumkoers, maar viel uiteindelijk terug door stalorders.

In de elfde ronde werd de Monegask verteld dat hij Vettel weer voorbij moest laten gaan. De Duitser - op P4 - zou sneller zijn en onder vuur komen te liggen van een jagende Max Verstappen die op de vijfde plaats reed. Toen Leclerc zijn oudere teamgenoot eenmaal voorbij had gelaten bleek echter dat niet de Duitser, maar de Monegask de snelste van de twee was.

Het duurde dan ook niet lang voor Leclerc over de boordradio vroeg wat het team aan het doen was: "Ik weet niet of jullie het willen weten, maar ik verlies veel tijd." Het team reageerde door te zeggen dat ze de situatie "aan het bespreken" waren, maar de eerste pitstops van Verstappen en Vettel maakten verdere discussies overbodig.

Niet veel later doken ook de Mercedessen naar binnen, waardoor Leclerc opeens aan de leiding reed. Het was duidelijk de bedoeling om de Monegask lang buiten te laten blijven om zo Hamilton en Bottas op te vangen en Vettel dichterbij te laten komen, maar ook die tactiek werkte niet.

Uiteindelijk finishte Leclerc de duizendste Formule 1-race op de vijfde plek. Na afloop hield hij zich op de vlakte over de teamorders, maar hij eiste wel uitleg: "Ik weet het niet. Ik zal de data moeten bekijken en met de ingenieurs moeten praten om een en ander te begrijpen. Tot die tijd wil ik geen domme dingen zeggen. Er zal heus wel een verklaring zijn voor het genomen besluit."

Over de race zelf wilde de jonge coureur nog kwijt dat "het geen geweldige race was en dat hij het hele weekend niet zo goed was als hij zelf wilde." Leclerc staat na de derde race in het kampioenschap op de vijfde plaats.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden