190022_bel

De 59ste Grand Prix van België is gewonnen door Charles Leclerc. De overwinning is de eerste in de Formule 1 voor de Ferrari-coureur uit Monaco en de eerste voor de Scuderia sinds de USGP (Kimi Raikkonen) van vorig jaar. Tweede en derde op Spa-Francorchamps werden Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

De race begint slecht voor de massaal aanwezige Nederlandse racefans. Max Verstappen gestart vanaf P5, kent een matige start en ziet Kimi Raikkonen langszij komen. Bij de eerste bocht – La Source – probeert Verstappen bij Raikkonen binnendoor te steken, maar daar blijkt te weinig ruimte. Beide auto's raken elkaar waarbij de RB15 van de Nederlander een beschadigde linker wielophanging oploopt.

Een paar honderd meter verderop is het einde race voor de 21-jarige coureur. Hij schuift met een afgebroken wielophanging de bandenstapel en zorgt daarmee direct voor een safety car. Het is de eerste uitvalbeurt van Verstappen in 21 races, de laatste keer was vorig jaar in Hongarije.

Lando Norris op dreef

Leclerc, Vettel, Hamilton en Vettel zijn inmiddels aan de einder vertrokken. Lando Norris heeft een wereldstart en ligt achter de Ferrari's en Mercedessen vijfde. Wat volgt is een boeiend en tactisch gevecht tussen de Scuderia en de Zilverpijlen, waarbij Vettel na 14 ronden als eerste naar binnen gaat voor nieuwe banden.

Eerbetoon aan Anthoine Hubert

In de negentiende ronde gaan de fans massaal staan en klappen als eerbetoon aan de gisteren omgekomen Athoine Hubert. Zijn startnummer was 19.

Vettel pakt leiding na pitstop Leclerc

Als Leclerc in de 21ste ronde naar binnenkomt voor nieuw rubber, liggen opeens beide Mercedessen aan de leiding. Maar niet voor lang want een paar rondes later gaan ook Hamilton en Bottas naar binnen. Als zij naar buiten komen is de pikorde tussen Ferrari en Mercedes hersteld met dat verschil dat het nu Vettel is die leidt en Leclerc tweede ligt.

Teamorders dwingen Vettel om Leclerc voorbij te laten gaan

Leclerc is echter op nieuwere banden veel sneller dan zijn Duitse teamgenoot. Het team roept Vettel dan ook op om de Monegask voorbij te laten gaan. De viervoudig oud-wereldkampioen gaat zonder mokken aan de kant en gunt Leclerc daarmee zijn kans op de overwinning. Niet veel later sluit Hamilton bij Vettel aan. Na een strijd van twee rondjes zijn de banden van de Duitser er compleet aan. Hij weet dat Bottas hem zal gaan inhalen en besluit dan maar naar binnen te komen voor een laatste setjes softs en een kans op het extra punt voor de snelste raceronde.

Hamilton is inmiddels onderweg naar Leclerc, maar die heeft net voldoende voorsprong om zijn eerste overwinning in de wacht te slepen.

Prima debuut bij Red Bull voor Albon

Achter de Ferrari's en Mercedessen zet Alexander Albon, de nieuwbakken teamgenoot van Max Verstappen, een wereldprestatie neer. De Thai was vanaf P16 vertrokken, maar finishte de race op de vijfde plaats. Dat gaat ten koste van Norris die een wereldrace rijdt, maar in de laatste ronde te maken krijgt met technische problemen. Als troost wordt de jonge Engelsman uitgeroepen tot Driver of the Day.

Uitslag Grand Prix van België

EDYxEXTWkAAmt3P
(c) Formula 1

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen