CL-1

Charles Leclerc start de Grand Prix van Italië morgen vanaf pole position. De Ferrari-coureur was op Monza de snelste in het beslissende derde en laatste deel van de kwalificatie. Lewis Hamilton klokte de tweede tijd en Valtteri Bottas was derde. Max Verstappen kwam niet tot een tijd en start de race achteraan.

Q1

De eerste coureur op de baan is Robert Kubica. Achter de Pool is het hele veld op zoek naar de perfecte tow: op Monza heeft het zin om een paar seconden achter een voorganger te gaan rijden om in de slipstream nog sneller te kunnen gaan. De FIA is hiervan op de hoogte en staat het toe, maar heeft de coureurs verboden om onnodig langzaam achter elkaar aan te rijden.

Terwijl Verstappen en Hamilton lang binnen blijven komt de eerste serieuze tijd op naam van Antonio Giovinazzi: 1:20.657. Niet veel later zijn het Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo die vlak achter elkaar de eerste en tweede tijd overnemen: 1:20.155 en 1:20.374. Leclerc verstoot de Duitser een paar minuten later van de eerste plek, maar is niet overdreven veel sneller: 1:20.126.

Met nog vijf minuten te gaan besluit ook Verstappen naar buiten te gaan. De Nederlander is vanwege een motorwissel veroordeeld tot een gridstraf en moet morgen achteraan starten. Toch wil hij vandaag een tijd neerzetten. Zijn eerste kwalificatiepoging wordt gedwarsboomd door een code rood: Sergio Perez heeft in de Curva Grande zijn RP19 stilgezet.

RP
(c) Formula 1

Uiteraard loopt tijdens het weghalen van Perez' auto de tijd niet verder. Wanneer de lichten weer op groen springen zijn er dan ook nog drie minuten te gaan. Verstappen is als eerste de baan op, maar tot een tijd komt het niet: de Nederlander meldt over de boordradio "no power, no power" en rijdt stapvoets terug naar de pits. Hij is uiteindelijk de enige zonder tijd en valt dus af. Ook Kubica, George Russell, Perez en Romain Grosjean halen Q2 niet.

Q2

Kevin Magnussen is rap weg. De Deen van Haas klokt op eigen houtje zonder slipstream een 1:20.615. Hamilton is nu ook echt los en verbetert de snelste tijd naar 1:19.706, maar Leclerc wil daar niets van weten en schraapt nog eens bijna twee tienden van die tijd af: 1:19.533. Ook Vettel, Ricciardo, Valtteri Bottas en Alex Albon zijn aan het einde van de eerste stint bovenin te vinden.

Met nog twee minuten te gaan zijn opeens alle vijftien auto's weer terug op de baan voor een ultieme laatste rondje en een plaats  bij de laatste tien. Terwijl Hamilton onverwachts naar P1 gaat (1:19.464) vallen Giovinazzi, Magnussen, Daniil Kvyat, Lando Norris en Pierre Gasly af. Opmerkelijk: Lance Stroll is voor het eerst dit jaar door naar Q3.

Q3

Om 15:51 uur gaan op Monza de lichten op groen voor het allesbeslissende laatste deel van de kwalificatie. De tien overgebleven coureurs gaan - met Hamilton en de Ferrari's op kop - direct allen naar buiten. Terwijl Leclerc de snelste tijd neerzet (1:19.307) gaat Kimi Raikkonen er hard af in de Parabolica.

De Fin is ongedeerd, maar zijn kwalificatie is voorbij. Uiteraard wordt de sessie direct stilgelegd. Als de baan weer wordt vrijgegeven staan er nog 6 minuten en 35 seconden op de klok. De eerste vier minuten gebeurt er helemaal niets in de pitsstraat, maar met nog twee minuten te gaan komt iedereen ineens weer tot leven. Stroll gaat als eerste naar buiten met achter hem in slagorde de overige acht overgebleven auto's. De optocht is zo langzaam dat alleen Leclerc en Carlos Sainz op tijd over start-finish komen en een laatste poging mogen wagen.

Sainz verbetert zich nog wel iets en aangezien Leclerc al de snelste tijd had staan, kan hij rustig in de rondte gaan. Hamilton is uiteindelijk tweede, voor Bottas op de derde plaats.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Italië

ED3lBizXsAAXgYA
(c) Formula 1

De Grand Prix van Italië start morgen om 15:10 uur. Het commentaar van Olav Mol is zoals gebruikelijk live te horen op Grand Prix Radio.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden