Circuit Zandvoort tevreden over voorbereidingen Dutch GP

IMG_8884

Erik Weijers, een van de topmannen van circuit Zandvoort, was te gast bij F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. Hij sprak er over de aankomende grand prix in Zandvoort en presentator Mattie Valk vroeg Weijers het hemd van het lijf over de voorbereidingen. 

Weijers' functie op het circuit is het regelen van alles op en rondom de baan. Zo vertelt hij dat hij de leiding heeft over de marshalls en was hij nauw betrokken bij de verbouwing van het circuit. Valk vraagt hem of de grand prix met alle toeschouwers kan plaatsvinden. Volgens Weijers ziet het er goed uit en hopen ze dat iedereen op 5 september de race kan kijken op het circuit. "Wij zijn ons in ieder geval aan het voorbereiden met het plan dat het gaat plaatsvinden zoals wij dat twee jaar geleden bedacht hebben."

Natuurlijk is het nog niet helemaal zeker of het plan echt door kan gaan. Weijers geeft aan dat de organisatie aan verschillende scenario's werkt en dat er altijd de mogelijkheid is dat de plannen op het laatste moment wijzigen. Daarbij verwijst hij naar de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone, waar de versoepelingen een maand zijn uitgesteld. Daardoor lijkt het erop dat Silverstone niet meer kan doorgaan met de volle capaciteit. Ze kijken op Zandvoort pas welk plan ze gaan uitvoeren, als de grand prix dichterbij komt. "Wij hopen natuurlijk niet dat hetzelfde gebeurt bij ons. Wij kijken gewoon naar de stand van zaken tegen die tijd. Helaas is niets helemaal honderd procent zeker in deze tijd en dat zal zo blijven."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / 2020
Foto: Red Bull Content Pool (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for Red Bull Racing)

Voorbereidingsproces

Volgens Weijers was zijn team vorig jaar op het circuit al klaar om het Formule 1-circus te ontvangen. De hele organisatie stond al totdat bekend werd dat de grand prix niet doorging. Weijers legt uit dat ze vorige week, negentig dagen voordat de grand prix verreden gaat worden, de reglementen bij de FIA moesten indienen. "Reglementen waarin de organisatie bekend is. Wie op welke positie gaat staan en dat alles op het gewenste niveau aanwezig is."

Nu de grand prix steeds dichterbij komt, heeft de organisatie ook andere vragen voor de FIA. Zoals, waar komen de marshalls te staan langs de baan? En hoe gaat de communicatie met de kranen op het circuit lopen? Alles moet goedgekeurd worden door de FIA, zegt Weijers. Er staan dus meer vergaderingen op de planning met de FIA. "Ze zijn niet slecht bereikbaar, de contacten daar zijn gewoon goed. Andere races hadden alleen de prioriteit. Maar nu de Grand Prix van Nederland dichterbij komt, heeft het voor hun ook wat meer urgentie."

Grootste uitdaging in de organisatie

Valk wilt ook weten wat in het afgelopen jaar de grootste uitdaging was voor Weijers in de organisatie. Hij vertelt dat het niet de eerste keer is dat ze een race organiseren. Op Circuit Zandvoort worden ook meer internationale races gereden, zoals de Formule Renault. Hij zegt dat er in de basis niet veel verschillen zijn tussen de andere races en een Formule 1-race. "Het moet alleen wel beter, efficiënter, en secuurder. De draaiboeken zijn dikker en er komt wat meer bij kijken. Er zit een grote media coverage op. Maar we hebben een gemotiveerd team, dus ik krijg er geen hoofdpijn van."

Wel moest het medisch centrum op het circuit tijdens de verbouwing uitgebreid worden om aan de voorwaardes te voldoen. Weijers zegt dat de capaciteit het gebouw verdrievoudigd is. Vaste waarde in de podcast Frans Verschuur geeft zijn complimenten aan de verbouwing van het circuit. Hij zegt dat er veel veranderd is aan de baan en dat het ook een snelle verandering is geweest. "Alleen de paddock al. De paddock was alleen goed voor paardenrenners, maar nu kunnen er echt Formule 1-teams staan."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: F1 blij met Zandvoort

Lees ook: Larry ten Voorde: “Veel geleerd afgelopen weekend”

Lees meer: Beitske Visser tevreden na zesde plek in WEC 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden