Steeds meer circuits stellen hun diensten beschikbaar in de strijd tegen corona. Zoals eerder bekend werd heeft het Autódromo Hermanos Rodriguez het pitgebouw beschikbaar gesteld voor een noodhospitaal voor covid-patiënten. Andere circuits maken zich ook sterk voor de strijd tegen de pandemie. Zo hebben Circuit of the Americas (COTA) en Circuit Gilles Villeneuve een vaccinatiecentrum ingericht.
Circuit Gilles-Villeneuve
Met de afgelasting van de Grand Prix van Canada heeft het Circuit Gilles-Villeneuve in Montreal de handen ineen geslagen met de regering. Vanaf 29 mei stelt het circuit het pitcomplex ter beschikking om drie weekenden achtereen de bevolking te vaccineren. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid en sociale zaken van Quebec eerder deze week bekend gemaakt.
Christian Dubé, de Canadese Hugo de Jonge, meldde dat ze qua strategie steeds meer moeten moeten variëren om meer burgers te bereiken. "Wij passen ons aan en proberen daarbij onze creativiteit te gebruiken. In dit initiatief willen we zo dicht mogelijk bij de Grand Prix van Canada komen en mensen in staat stellen de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Zo kunnen we het nuttige met het aangename combineren."
Vacciner à vélo et à l’auto au circuit Gilles-Villeneuve: c’est ce qu’on appelle innover et penser à l’extérieur de la boîte. C’est ce que font les PDG depuis le début de la vaccination.
Merci au CIUSSS, GP Formule 1 et Société du parc Jean-Drapeau. https://t.co/LIQdJFBIk6 pic.twitter.com/JVu3HBRUZU
— Christian Dubé (@cdube_sante) May 19, 2021
Festiviteit
De Canadezen maken bijna een uitje van de vaccinatie op het circuit. Zo meldt het ministerie dat het pitgebouw wordt opgedeeld in twintig rijstroken die plaats biedt aan twee auto's of vijf motoren tegelijk. Tijdens de vaccinatieronde op Circuit Gilles-Villeneuve zullen er rond de 1000 doses per dag weggeprikt worden, dat komt uit op ongeveer 167 vaccinaties per uur.
De intake zal buiten gebeuren, maar de vaccinatie zelf wordt uitgevoerd met de voertuigen. Zo moet het eruit komen te zien als een pitstop om dicht bij het gevoel van de grand prix te blijven. Daarnaast worden er activiteiten aangeboden zoals projecties van races en er zal een DJ aanwezig zijn om een muzikale ambiance neer te zetten.
De president van de Grand Prix van Canada laat weten dat ze met de annulering van de races in 2020 en 2021 de kans zagen om met de overheid in gesprek te gaan om een vaccinatie-centrum op te richten bij Circuit Gilles-Villeneuve. "Het was voor mij belangrijk om een manier te vinden om bij te dragen aan de vaccinaties en deel van de oplossing te zijn. Dankzij deze inzet kunnen we terug naar het normale leven", aldus François Dumontier.
Circuit of the Americas
Het Circuit of the Americas zet zich ook in voor de strijd tegen corona. Het circuit in Austin, Texas doet sinds 28 februari dienst als vaccinatiecentrum. Op de eerste dag wisten ze 3000 vaccinaties te zetten.
🎉 Thousands of people vaccinated!
Today, we vaccinated 3,000 CommUnityCare patients and people identified by the participating counties who meet the Phases 1A and 1B criteria. pic.twitter.com/Iq9vz0hoW9
— Travis County TX (@TravisCountyTX) February 28, 2021
TT-circuit Assen
Ook in Nederland wordt er gebruik gemaakt van een circuit. Bij het TT-circuit in Assen is sinds januari dit jaar een teststraat inclusief analysecentrum om de tests direct te kunnen analyseren, daarnaast is er ook een vaccinatiecentrum ingericht bij de TT-Hall naast het circuit in Drenthe. Volgens berichtgeving van RTV Drenthe in januari kon de GGD in de TT-teststraat tijdens de eerste vaccinatieweken ongeveer 250 tot 300 vaccins per dag toedienen. Sinds 13 mei is het centrum in Assen alleen nog ingericht voor het toedienen van vaccins, omdat de leveringen van vaccins steeds groter werden.
Lees ook: Turkije vervangt Canada op F1-kalender
Lees ook: Ferrari’s opvallend genoeg snelste in VT2 GP Monaco
Lees ook: NENT-topman heeft ambitieuze plannen met F1-uitzendingen