Column: De vervelende trend om af te geven op Formule 1

AP-1WQ653XZ92511_news

Het lijkt de laatste tijd een soort trend te zijn om af te geven op de Formule 1.

Gisteren heb ik me tijdens de Grand Prix van België weer ontzettend lopen ergeren aan mensen die na de vijfde ronde begonnen te twitteren dat de race zo 'ontzettend saai' was (en zou blijven) en dat de Formule 1 echt een 'heel groot probleem' heeft.

Ik kan me niet voorstellen dat dit de rauwe Formule 1-fans zijn, die al een aantal decennia naar de koningsklasse van de autosport kijken. Er wordt altijd geopteerd dat die races veel leuker waren, maar juist het tegendeel is waar.

Natuurlijk, de auto's waren strakker en het geluid was harder. Maar wat de spanning betreft leven we nu toch echt in een veel beter Formule 1-tijdperk. Inhaalacties waren eind jaren '90 en begin 2000 zo schaars dat je al van de bank opveerde als Michael Schumacher een achterblijver op een ronde ging zetten.

Nee, geef mij dan maar zo'n openingsronde als gisteren. Wat een megaklapper was dat van Fernando Alonso en wat een zinderend gevecht even later tussen vijf verschillende teams in de top zes bovenop Kemmel Straight. Het was zo'n ronde waarin je ogen tekort kwam om het allemaal goed te volgen.

Toen het asfalt na de safetycarperiode werd vrijgegeven zorgde Max Verstappen met een paar mooie inhaalacties voor vermaak. Uiteraard was zijn auto over een hele ronde sneller dan beide Force India's, maar omdat zij door een Mercedes-krachtbron aangedreven werden, leken die inhaalacties op voorhand helemaal niet zo makkelijk.

Dat de race zich daarna ontvouwde zoals het deed, neem ik op de koop toe. Spa-Francorchamps verveelt nooit om naar te kijken, ook niet als er weinig gevechten zijn.

In het grotere geheel gezien is 2018 een fenomenaal Formule 1-jaar, waarin we eindelijk weer auto's van twee verschillende teams hebben die op gelijkwaardige voet met elkaar kunnen strijden om de wereldtitel. Dat we iedere race een Nederlander op de grid hebben staan die om de podiumplaatsen kan vechten, is ook nog steeds niet normaal. Als iemand dat vijf jaar geleden had gezegd hadden we diegene voor gek verklaard.

Daarom snap ik ook helemaal niets van al dat geneuzel dat de Formule 1 een probleem zou hebben en dat de Grands Prix niet meer leuk zouden zijn om naar te kijken. Natuurlijk, de ene race is spectaculairder dan de ander, maar dat is in iedere sport zo. Een voetbalwedstrijd eindigt soms ook in 0-0, maar dat wil niet zeggen dat de hele voetballerij een probleem heeft.

Van mij mag iedereen de Formule 1 saai vinden, maar ik snap niet waarom je dat keer op keer zou willen herhalen. Kijk dan niet, pak een lekker biertje uit de koelkast of ga op zondagmiddag een wandeling maken door het bos. En laat ons lekker genieten van de mooiste sport op aarde.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen