Comeback van formaat: Pasini wint eerste Moto2-race sinds 2009

170604_Mugello_Moto2

De overwinning van Mattia Pasini in de Moto2-race van de Grand Prix van Italië is wat je noemt een comeback van formaat. De tien zeges die Pasini achter zijn naam had staan dateren uit de periode 2005-2009. Sinds zijn laatste overwinning in de Italiaanse GP van 2009 reed Pasini nauwelijks nog een deuk in een pakje boter.

De inmiddels 32-jarige Italiaan was al afgeschreven. In 2010 miste hij een half seizoen door een ernstige blessure. In 2012 reed hij een jaar in de MotoGP, waarin hij al blij was als hij een enkel puntje kon pakken. Pasini keerde terug in de Moto2, maar met zulke matige resultaten dat hij in 2015 niet eens meer een start kreeg. Slechts dankzij wildcards kon hij twee wedstrijden rijden.

Vorig jaar maakte hij zijn rentree in de Moto2 met het team ItalTrans. Dat ging al een stuk beter met een aantal toch wel indrukwekkende top 5-finishes. Maar voor de overwinning meedoen, leek bij voorbaat uitgesloten voor Pasini. Door een schouderblessure kan hij zijn rechterarm niet goed gebruiken. Zijn Kalex-machine heeft daarom de koppeling én de rem links zitten.

M65613-e1493561786346-700x350
(c) Mercedes AMG

In deze Italiaanse GP stond er geen maat op Mattia Pasini. Hij kwalificeerde zich al op de eerste rij, naast Franco Morbidelli en Alex Marquez. In de race ging het aanvankelijk tussen die drie, maar Morbidelli moest de strijd om het podium al vrij snel laten lopen. In plaats daarvan was het Tom Luthi die zich vrij onverwachts mengde in het gevecht. Luthi klaagde het hele weekend over gebrek aan snelheid (‘We zijn constant, maar constant te langzaam’) en had niet verwacht dat hij kon meedoen om het podium, laat staan om de overwinning. Met zijn tweede plaats was de Zwitser dan ook meer dan tevreden.

Zo spannend als de Moto3-race was, zo saai leek de Moto2-race te worden. Pas in de laatste vijf ronden kwam er vuur in de wedstrijd, toen de drie koplopers echt de strijd aangingen en elkaar vanuit de slipstream passeerden. Alle drie – Pasini, Luthi en Marquez – maakten ze aanspraak op de overwinning, al was steeds duidelijk dat Pasini echt zijn zinnen had gezet op deze race.

“Ik had niet gedacht dat ik ooit nog een race zou winnen”, gaf de veteraan toe. “We hebben zó hard gewerkt voor dit. Het is geweldig om op deze manier een herstart van mijn carrière mee te maken.” Dat Pasini niet meer gewend is om op het podium te staan, bleek ook. Hij wilde met een grote sprong op het ereschavot springen, maar verloor zijn evenwicht, landde verkeerd en kukelde eraf. Alex Marquez hielp hem weer overeind.

M65613-e1493561786346-700x350
(c) Mercedes AMG

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen