Mercedes-Presentatie-Silverstone-2017-2

Niet alleen Lewis Hamilton kan dit weekeinde wereldkampioen worden in Austin, voor Mercedes ligt de constructeurstitel voor het grijpen. Reden genoeg dus om dit weekeinde te kijken naar de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Om te voorkomen dat je kijkplezier wordt onderbroken door rekensommetjes volgt hier een helder overzicht van de scenario’s.

Constructeurstitel Mercedes

Mercedes heeft momenteel 145 punten voorsprong op Ferrari. De Duitse constructeur zou haar vierde constructeurstitel kunnen winnen als ze van die voorsprong tenminste 129 punten over zal houden. De Scuderia zal dus 17 punten méér dan Mercedes moeten scoren om de strijd open te houden, bijvoorbeeld met een dubbelzege. Bij winst van Hamilton of Valtteri Bottas is Mercedes echter direct constructeurskampioen.

Rijderstitel Hamilton

Met een voorsprong van 59 punten op naaste titelrivaal Sebastian Vettel en 72 punten op teammaat Bottas is Hamilton wereldkampioen als hij wint, Bottas tweede of lager finisht en Vettel zesde of lager. Het verschil is dan namelijk 79 punten ten opzichte van Bottas en 76 punten ten opzichte van Vettel met nog drie races te gaan en dus maximaal nog maar 75 punten te behalen in het kampioenschap.

Mocht de Mercedescoureur tweede worden dan dient Vettel negende of lager te finishen en Bottas vierde of lager. Het verschil is dan namelijk precies 75 punten met Vettel en 78 punten met Bottas. Hoewel Vettel  met drie races te gaan dan nog in punten gelijk kan komen met Hamilton in het geval hij alle races DNF’s scoort, is de laatste bij dit scenario tóch kampioen dankzij 8 overwinningen dit seizoen ten opzichte van 7 overwinningen voor Vettel.

Mexico

Wanneer Hamilton derde of lager finisht op het Circuit of the Americas dan verplaatst het gevecht om de rijderstitel zich naar Mexico, ongeacht het resultaat van Vettel. Voor wat betreft Bottas is de strijd om de wereldtitel alleen nog open als Hamilton negende of lager finisht.

Elke uitslag waarbij Vettel of Bottas boven Hamilton eindigen is gunstig voor de Duitser en de Fin omdat zij dan inlopen op de Brit.

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden