Coureurs wilden terugkeer van V10-krachtbronnen

dcb1809no144

De Formule 1-rijdersvakbond GPDA (Grand Prix Drivers’ Association) heeft tijdens een bijeenkomst in Genève een viertal ideeën bij Liberty Media neergelegd om de Formule 1 aantrekkelijker te maken.

De vier punten van aandacht zijn de banden, de aerodynamica, het gewicht van de auto’s en de verdeling van de inkomsten. "Het was een lang gesprek, maar het is belangrijk dat de rijders hun zegje konden doen", aldus Grosjean in gesprek met Motorsport.com. "We hebben vier hele duidelijke punten aangedragen en verder hebben we gesproken over een paar dingen die wij volkomen zinloos vinden, vooral zaken die de show moeten verbeteren."

Grosjean laat weten dat de coureurs voor bijtanken zijn: "Niet omdat we denken dat het goed is voor de race, maar we moeten het gewicht van de auto’s terugbrengen. Het is een tijdelijke oplossing om de auto’s bij de start zo’n zestig tot zeventig kilogram lichter te maken en de banden niet te laten oververhitten."

Vooral dat gewicht is iets dat de coureurs dwarszit, zegt de Haas-coureur: "Toen ik in 2009 begon was het minimumgewicht 605 kg, tegenwoordig is dat 740 kg. Dat is een verschil van 140 kg en dat voel je in lage snelheidsbochten. Bij de start is het zelfs nog meer, iets van 850 kg. Wij vinden dat gewoon te veel voor een Formule 1-auto. Er wordt gesproken over 18-inch wielen, dat is weer 25 kg extra. Een standaard remsysteem, opnieuw 8 kg. Wat je doet is gewicht toevoegen, terwijl wij het juist naar beneden willen brengen."

Grosjean voegt er aan toe dat de coureurs zelfs een andere motorformule wilden introduceren: "Het is het eerste waarmee we kwamen was een V10, dat bespaart 150 kg. Maar er is ons verteld dat dit geen optie is."

Wat wij vinden van de nieuwe regels en hoe de sport verbeterd zou moeten worden, hoor je in de podcast Formule 1 aan Tafel:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden