Crutchlow snelste op eerste dag in Thailand, jarige Rossi achtste

180216_ChangTest_Crutchlow

Het Chang International Circuit is dit jaar voor het eerst opgenomen in de MotoGP-kalender (7 oktober) en om die reden werken de MotoGP-coureurs dit weekend in Thailand de tweede test van het voorseizoen af. Cal Crutchlow (LCR Honda) sloot de eerste van de drie testdagen af met de snelste tijd, voor Alex Rins (Suzuki) en Marc Marquez (Repsol Honda).

Omdat nog niemand eerder op het circuit in Buriram, zo’n 400 kilometer ten noordoosten van de Thaise hoofdstad Bangkok, reed kwamen de rondetijden wat moeilijk op gang. De teams hebben immers nog geen referenties op het 4554 kilometer lange circuit. Het was dus zaak om meters te maken, data te vergaren en ondertussen nieuwe onderdelen uit te proberen om te kijken hoe de motoren zich gedragen.

Vrijwel alle teams kwamen met nieuwe aerodynamische onderdelen naar Thailand. De meest opvallende nieuwe kuipen kwamen uit de Ducati-garage, met nog langere uitsteeksels om meer downforce te genereren. Het leverde Andrea Dovizioso, die twee van de drie nieuwe Ducati-fairings testte, de vierde tijd op.

Debuut Syahrin

AP-1UGMS8MFN1W11_hires_jpeg_24bit_rgb-700x495
(c) Red Bull Content Pool
De meeste rijders hielden het bij relatief korte stints en kwam zo rond de 70 ronden uit. Het meeste werk verrichtte MotoGP-rookie Takaaki Nakagami met 87 rondes. De Japanner wist echter nog lang niet aan de tijden van zijn ervaren teamgenoot Cal Crutchlow te komen. Helemaal nieuw was het voor Hafizh Syahrin. De Maleisiër stapte voor het eerst op de Tech3 Yamaha, als voorlopige vervanger voor Jonas Folger, die onlangs liet weten 2018 aan zich voorbij te laten gaan wegens fysieke en mentale problemen. Of Syahrin de definitieve vervanger voor de Duitser wordt, is nog niet duidelijk, maar hij zegde wel zijn startplaats in de Moto2 op.

Jarige Rossi gaat nog even door

AP-1UGMS8MFN1W11_hires_jpeg_24bit_rgb-700x495
(c) Red Bull Content Pool
Op een persconferentie in Bangkok voorafgaand aan de driedaagse test liet Valentino Rossi doorschemeren nog zeker een jaar aan zijn inmiddels al 22-jarige carrière te willen vastknopen. Yamaha liet weten verheugd te zijn over dat voornemen, maar zei ook dat er nog geen officiële gesprekken gaande zijn. Rossi, die vandaag 39 jaar werd, reed op zijn verjaardag de achtste tijd en was daarmee de beste Yamaha-coureur, voor teamgenoot Maverick Viñales, die zich vooral op racesnelheid concentreerde, en merkgenoot Johann Zarco, die definitief met het 2016-chassis van Yamaha zal rijden in 2018.

Foto's: MotoGP.com

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen