Crutchlow wint bizarre MotoGP Argentinië, drie penalty’s voor Marquez

180408_ARG_MotoGP-grid

Cal Crutchlow heeft de MotoGP van Argentinië op zijn naam geschreven. De Brit kwam een fractie voor Johann Zarco en Alex Rins over de streep na een meer dan bizarre race op het circuit van Termas de Rio Hondo, waarin wereldkampioen Marc Marquez maar liefst drie penalty’s opliep.

De start van de race was een complete chaos. Een paar druppels in de warmup-ronde zorgden ervoor dat het hele veld de pitlane in reed om van machine te wisselen. Alleen polesitter Jack Miller stond nog op de grid: hij had zijn keuze voor slicks gemaakt en bleef daar bij. Omdat het te gevaarlijk om 23 man vanuit pitlane te laten starten, werd de start uitgesteld. Als compromis kwam eruit dat iedereen behalve Miller een penalty van drie rijen kreeg.

Drie penalty’s voor Marquez

Net voor de officiële start sloeg de machine van Marquez af. De wereldkampioen werd naar pitlane verwezen, maar nam zijn plaats op de grid weer in. Dat resulteerde in de zevende ronde in een ride through-penalty waardoor Marquez van de kop van de race naar plaats 19 terugviel. Marquez begon zo agressief aan zijn inhaalrace, dat hij bijna Aleix Espargaro ondersteboven kegelde, waarop hij nóg een penalty kreeg en een plaats moest teruggeven.

In ronde 21 ging Marquez nog een keer in de fout, deze keer in de strijd om plaats 6, toen hij Valentino Rossi een zet gaf, die daardoor in het gras terecht kwam en viel. Dat kwam hem op een derde penalty te staan: 30 seconden straftijd, waardoor hij niet als vijfde maar als achttiende in de uitslag kwam te staan. Alle moeite voor niets geweest.

https://twitter.com/twitter/statuses/983060575545475074

Marquez liep na afloop meteen naar de pitbox van Yamaha om zijn excuses aan te bieden aan Rossi, maar hij werd geweigerd en weggestuurd door Rossi’s personal assistent Uccio.

Rossi liep meteen door naar de wedstrijdleiding om zijn beklag te doen over de kamikaze-actie van Marquez. Het is niet uitgesloten dat die nog meer penalty's tegemoet kan zien. De rivaliteit tussen de twee is door het incident in elk geval weer hoog opgelaaid.

Groepje van 4 vooraan

https://twitter.com/twitter/statuses/983055378614120448

Terwijl Marquez wanhopig probeerde zich door het veld heen te knokken, reed een groepje van 4 vooraan weg: Jack Miller, Alex Rins, Johann Zarco en Cal Crutchlow. Zij sloegen een gapend gat van meer dan 13 seconden op Andrea Dovizioso, Maverick Viñales, Valentino Rossi, Tito Rabat en Hafizh Syahrin.

Miller hield het tot ronde 19 vol aan de leiding en raakte toen met zijn voorband de witte lijn. De Australiër kon maar net overeind blijven en moest als vierde weer aansluiten, bijna 2 seconden achter de eerste drie.

Daar ontspon zich een fraai duel tussen Crutchlow en Zarco, dat uiteindelijk werd gewonnen door de Brit. Die won zodoende niet alleen de race, maar pakte ook de leiding in het WK: voor het eerst dat een Brit het kampioenschap leidt sinds de legendarische Barry Sheene in 1979.

Crutchlow niet verrast

https://twitter.com/twitter/statuses/983058637512830976

De LCR Honda-coureur was niet verrast door zijn overwinning. “Mijn doel was sowieso om hier te winnen en ik wist ook dat het er in zat. Ik had alleen verwacht dat ik het met Marc (Marquez) zou uitvechten, niet met Johann, Alex en Jack. De omstandigheden waren natuurlijk bizar. We hebben niet één training zo lang op de slicks kunnen rijden, dus het was voor iedereen een gok. De voorband was compleet op aan het eind; te zacht.”

In de persconferentie haalde Crutchlow uit naar de afwezige media, die blijkbaar meer brood zagen in de reacties van Marc Marquez en Valentino Rossi. "Die hoeven de rest van het jaar niet meer naar mijn persmomenten te komen. Zo respectloos." De procedure bij de start vond de altijd uitgesproken Crutchlow de juiste. "Ze konden het niet riskeren dat er 23 man tegelijk aankwam om een plekje te zoeken op de grid."

Zenuwen en versleten banden

Ook Zarco en Rins hadden met totaal versleten banden te maken, en bovendien met de zenuwen na die absurde chaos bij de start. “Ik was geen moment relaxt”, bekende Zarco. “Daardoor was ik niet in staat om echt het gevecht met Cal aan te gaan. Hij was sowieso het hele weekend al sneller. Met zulke afgesleten banden durfde ik niet alle risico’s te nemen. 20 punten zijn nu belangrijker, die zege komt wel.”

Voor Alex Rins was het de eerste keer in de MotoGP dat hij om de overwinning mee kon doen. Dat kwam nog eens bovenop de nervositeit van de start. “Ik was doodnerveus. Pas in de laatste ronde was ik een beetje gerust, toen ik vrij zeker wist dat ik in de top 3 zou finishen. Met dat resultaat ben ik echt heel blij.”

WK-stand ondersteboven

Door zijn overwinning greep Crutchlow de leiding in de WK-stand, op 3 punten gevolgd door Andrea Dovizioso. De winnaar van Qatar - en dus de WK-leider bij aanvang van de race - finishte als zesde. Met zijn podiumplaats kwam Johann Zarco op plaats 3 terecht, 10 punten achter Crutchlow. Marc Marquez bleef met lege handen achter en zakte naar de vijfde plaats. Ook Valentino Rossi behaalde geen punten – hij finishte als negentiende na zijn aanvaring met Marquez – en kwam daardoor op de achtste plaats in de stand.

Foto’s: MotoGP.com en screenshot

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden