Dakar etappe 10: Klassement motoren schudt door elkaar

P-20180117-00001_news

De negende etappe was gecanceld door het slechte weer en daar waren veel deelnemers eigenlijk wel blij mee. De loodzware marathonetappe had zijn tol geëist en de extra rust kon men goed gebruiken, want de tiende etappe zou wederom het uiterste vragen van de deelnemers.

De tiende etappe was een special in twee delen van totaal 372 km, maar eerst moesten de deelnemers vanuit het bivak een verbinding rijden van 320 km. Door de bijkomende neutralisatie van 120 km tussen de 2 specials werd het over het geheel een heel lange dag en veel deelnemers zouden pas in het donker finishen.

Deze etappe heeft het motorenklassement behoorlijk door elkaar geschud. Veel toprijders hebben grote problemen gehad met de navigatie en de zware piste en verloren veel tijd. Klassementsleider Adrien van Beveren kwam lelijk ten val. Er werden op de piste al behoorlijke blessures bij hem geconstateerd en hij is uit de wedstrijd. Kevin Benavides en Joan Barreda Bort verloren deze etappe veel tijd op de winnaar Mathias Walkner. Hij is de nieuwe leider in het klassement en heeft daarin stevige een voorsprong van 39 minuten op Barreda Bort die nu tweede staat voor Kevin Benavides.

Maikel Smits reed zijn absoluut beste etappe en werd 20ste en is nog steeds de snelste Nederlander in het klassement voor Hans-Jos Liefhebber en Jurgen van den Goorbergh.

De strijd tussen Peugeot en Toyota is nog steeds in het voordeel van de Peugeot. Stéphane Peterhansel is opnieuw de allersnelste en wint voor Giniel de Villiers. Carlos Sainz werd derde maar is nog wel de leider in het klassement met 50 minuten voorsprong op Peterhansel die na deze etappe de tweede plaats heeft overgenomen van Nasser Al-Attiyah. Al-Attiyah werd door problemen met de achterwielophanging slechts tiende en verloor maar liefst een half uur op Peterhansel. Bernhard ten Brinke werd weer keurig vijfde en behoudt daarmee wel zijn vierde plaats in het klassement. Het verschil met de man achter hem, Giniel de Villiers, is slechts 32 seconden. Peter van Merksteijn werd 13e, maar heeft nog steeds een prima negende plaats in het klassement. De drie overige Nederlanders, Erik Wevers, Maik Willems en Tim en Tom Coronel zijn ook weer gefinisht in deze zware etappe.

Opnieuw was er bij de trucks een dagzege voor Ton van Genugten. Federico Villagra werd tweede op slechts 33 seconden. Eduard Nicolaev werd slechts vierde en ziet zijn voorsprong in het klassement op Villagra teruglopen tot 24 minuten. Ton van Genugten steeg in het klassement naar de vierde plaats ten kostte van Airat Mardeev en Martin Macik. Gert Huzing reed naar een prima 13e plaats en staat tiende in het klassement. Maurik van den Heuvel verloor in het zicht van de finish veel tijd, maar staat in het klassement nog steeds 12e. Janus van Kasteren en Gerrit Zuurmond waren tot diep in de nacht nog op de proef.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden