Dakar etappe 2: Peugeot slaat terug

0107_Willems

De plaatsen 1, 2 en 3 bij de auto’s waren tijdens de tweede etappe voor Peugeot. Zij lieten aan de concurrentie zien dat ze ook dit jaar uiterst competitief zijn.

De etappe had opnieuw de start en finish bij de plaats Pisco in Peru. De special had een lengte van 267 km en was voor het grootste gedeelte off-piste met een flinke duinenpartij. Het bleek een zware etappe en heel veel deelnemers stonden bij het vallen van de nacht nog op de piste.

De auto’s gingen deze etappe als eerste van start vóór de motoren. Dit zorgde voor een extra uitdaging voor de navigatoren van onder andere Nasser Al-Attiyah en Bernhard ten Brinke die als eerste twee aan deze proef mochten beginnen en zelf het spoor moesten vinden. Dat kostte tijd. Het had er dan ook alle schijn van dat Peugeot bewust tijdens de eerste etappe anderen voor liet gaan. De winst was voor Cyril Despres, tweede werd Stéphane Peterhansel. Zij staan nu ook eerste en tweede in het algemeen klassement. Sebastien Loeb kwam als derde over de finish. Zowel Nasser Al-Attiyah als Bernhard ten Brinke verloren veel tijd op deze etappe. Bryce Menzies, die met zijn X-Raid Mini Buggy in de eerste etappe nog keurig vierde werd, is gecrasht en ligt uit de rally.

Peter van Merksteijn reed met zijn Overdrive Toyota een prima etappe en werd zeventiende. Maik Willems en zijn navigator Rob van Pelt hebben deze etappe een pak schade opgelopen. In de duinen zijn ze met hun Overdrive Toyota drie keer over de kop gegaan. Ze konden de proef wel uitrijden. Ebert Dollevoet, Eelco Bekker en Henri van Steenbergen stonden aan het begin van de nacht nog in de etappe.

Motoren

Bij de motoren ging de winst naar Joan Barreda Bort die hiermee zijn twintigste etappe-overwinning behaalde en nu aan de leiding gaat van het algemeen klassement bij de motoren. Adrien van Beveren werd tweede en staat ook nog tweede in het algemeen klassement. Tijdens de etappe kwam hij Sam Sunderland tegen en samen reden zij naar de finish. Sunderland werd deze etappe zevende en zakt in het klassement naar een vierde plaats. De derde plaats was voor Matthias Walkner die daarmee stijgt naar de derde plaats in het klassement. De beste Nederlander was debutant Maikel Smits op de 53ste plaats.

Bij de quads won Ignacio Casale en hij gaat daarmee aan de leiding van het klassement. Kees Koolen reed naar een keurige zesde plaats en staat in het klassement nu mooi vierde.

Ook voor de trucks was het een zware etappe en meer dan de helft van de deelnemers was in de nacht nog niet gefinisht. De etappewinst was voor Eduard Nikolaev in de Kamaz. Federico Villagra in de Iveco van Team De Rooy werd tweede en Ales Loprais in zijn Tatra finishte derde. In het klassement gaat Nikolaev nu aan de leiding voor Loprais en Villagra. De beste Nederlander was Ton van Genugten op een mooie vijfde plaats. Hij staat nu vijfde in het klassement. Richard de Groot, Marc Leeuw, Ed Wigman en Gerrit Zuurmond waren maandagochtend vroeg nog niet gefinisht.

Voor interviews, reacties en etappeverslagen uit Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws vind je op Rallymaniacs.com.

Gerelateerde updates

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen