Dakar etappe 3: De favorieten worden langzaam duidelijk

P-20180108-00915_news

De derde Dakar-etappe ging van Pisco naar San Juan de Marcona. De special, wederom in de buurt van Pisco, had een lengte van bijna 300 km. Opnieuw stonden er duinen op het programma en er gebeurde weer genoeg.

Bij de motoren zijn er de eerste etappes veel pieken en dalen voor de toppers. Zo ging Joan Barreda Bort de derde etappe in als leider van het klassement, maar verloor hij uiteindelijk een half uur. Ook de tweede man in het klassement, Adrien van Beveren, verloor tien minuten op de winnaar van deze etappe, Sam Sunderland. Het was zijn tweede etappezege en hij is de nieuwe leider in het klassement. Tweede werd Kevin Benavides, die daarmee steeg naar de tweede plaats in het klassement. De derde plaats in deze etappe was voor Toby Price.

Ondanks de vele uitvallers zijn alle Nederlanders nog in de wedstrijd en opnieuw verraste Maikel Smits door als eerste Nederlander te finishen. De debutant is ook de beste Nederlander in het klassement.

Peugeot

Het is het laatste jaar dat Peugeot deelneemt aan de Dakar en dus is het team er extra op gebrand om deze editie te winnen. De derde etappe domineerde Peugeot in de top 5 met maar liefst vier auto’s, echter ging de winst naar de Toyota van Nasser Al-Attiyah. In het klassement klimt hij naar de derde plaats. Peugeot staat met Stéphane Peterhansel en Cyril Despres na de zesde etappe eerste en tweede in het klassement. Het onderlinge verschil van de top drie is minder dan 8 minuten. Toyota is als enige nog een serieuze concurrent voor Peugeot want Giniel de Villiers en Bernhard ten Brinke werden zesde en zevende en staan tussen de Peugeots in de top 7 van het klassement.

Mini heeft grote problemen want opnieuw viel er een favoriet uit. Nani Roma maakte met zijn X-Raid Mini een heftige koprol op snelheid. Hij reed de etappe wel uit maar werd daarna direct met de helikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Peter van Merksteijn finishde in de top 20 en staat in het klassement nu zeventiende. Erik Wevers en Maik Willems hadden in de tweede etappe serieuze schade opgelopen, maar zaten er wel weer goed bij in de derde etappe.

Er waren heel veel deelnemers die pas in de ochtend na de tweede etappe arriveerden in het bivak. Ebert Dollevoet en Eelco Bekker waren ook nog maar net op tijd voor de start van de derde etappe, maar helaas is de rally voorbij voor Henri van Steenbergen. Zijn equipe kwam te laat binnen vanuit de tweede etappe om nog te mogen starten.

Trucks

Bij de trucks ging de winst naar Federico Villagra in de Iveco. Eduard Nicolaev en Airat Mardeev, beiden met een Kamaz werden tweede en derde. Nicolaev gaat aan de leiding bij de trucks voor Villagra. Hun onderlinge verschil is slechts 9 minuten. De beste Nederlander was Janus van Kasteren met zijn Renault. Hij werd knap zevende. Daarachter waren het Gert Huzing en Martin van den Brink ook beiden met een Renault op plaats 8 en 9.

Ton van Genugten verloor veel tijd doordat hij na een crash op zijn kant heeft gelegen. De overige Nederlandse trucks konden allemaal starten aan de derde etappe maar over hun situatie is op dinsdagochtend nog niets bekend.

Voor interviews, reacties en etappeverslagen uit Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws vind je op Rallymaniacs.com.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen