Dakar etappe 8: Alles ligt nog open

P-20180114-00353_news

De eerste etappes na de rustdag blijken nog net zo spannend als de duinenetappes in Peru en ook in het klassement kan het ook nog elke kant op gaan. Zondag, tijdens de tweede dag van de marathonetappe kregen de deelnemers veel zandpaden voorgeschoteld en bleek de navigatie voor sommigen een flinke uitdaging.

Bij de motoren zit na de achtste etappe de top zes nog binnen tien minuten van de leider. De winnaar van deze etappe is Antoine Meo. Tweede wordt Ricky Brabec en derde is Toby Price.

Joan Barreda Bort heeft een knieblessure opgelopen in de zevende etappe maar wordt zondag toch nog achtste. Hij verliest wel zijn derde plaats in het klassement. In dat klassement gaat Adrien van Beveren aan de leiding, voor Kevin Benavides en Mathias Walkner. Maikel Smits kan nog steeds goed presteren en blijft de snelste Nederlander op de 33ste plaats.

Stéphane Peterhansel revancheert zich en is de snelste. Opvallend is de tweede plaats van Cyril Depres. Hij heeft in etappe zeven eigen cruciale onderdelen afgestaan aan de gestrande Peterhansel en geen ondersteuning gehad van de assistentie in het marathonbivak. Maar hij blijkt toch weer over een competitieve Peugeot te beschikken. Derde wordt Nasser Al-Attiyah en vierde Bernhard ten Brinke. Carlos Sainz wordt vijfde en lijkt het rustiger aan te hebben gedaan. Hij heeft als leider in het klassement nog steeds meer dan een uur voorsprong op de nummer twee Al-Attiyah. Toch is het juist Sainz die de afgelopen jaren steeds niet de finish heeft gehaald door crashes.

Ten Brinke

Bernhard ten Brinke staat nog heel mooi vierde in het klassement. Peter van Merksteijn rijdt ook nog steeds een indrukwekkende rally. Hoewel hij in de etappe slechts 15de werd staat hij nog steeds keurig negende in het klassement.

Bij de trucks is er in het klassement duidelijk geen overmacht voor Kamaz. Eduard Nikolaev gaat in het klassement aan de leiding maar de tweede Kamaz vinden we pas op plaats vijf. Dimitri Sotnikov schrijft de etappe op zijn naam maar heeft ondanks dat meer dan vier uur achterstand. Federico Villagra wordt tweede en staat ook tweede staat in het klassement op 45 minuten achterstand. Met nog een aantal zware etappes voor de boeg vormt hij een reële bedreiging voor de leider in het klassement Nikolaev, die deze etappe vierde wordt. Beste Nederlander is Ton van Genugten. Hij wordt zesde en staat ook zesde in het klassement.

De etappe van maandag is afgelast wegens het slechte weer en overgelopen rivieren.

Voor interviews, reacties en etappeverslagen uit Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws vind je op Rallymaniacs.com.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden